Макар че изминаха 70 години от кончината на предпоследния български

...
Макар че изминаха 70 години от кончината на предпоследния български
Коментари Харесай

Бил ли е убит цар Борис III?

Макар че изминаха 70 години от кончината на предпоследния български цар Борис III, аргументите за неговата неочаквана гибел си остават заплетени и неразбираеми.

Цар Борис III умира на 28 август 1943 година на 49-годишна възраст без да е страдал от съществени здравословни проблеми. Дните преди гибелта си царят е бил много деен.

На 14 август той се среща с Хитлер в командния щаб, прочут с прозвището „ Вълча бърлога “. Според историческите данни първичната дата била 13 август, само че Борис бил извънредно религиозен и положил огромни старания датата да бъде изменена.

На 15 август се връща в България и прекарва идващите дни със фамилията си в Царска Бистрица. На 19 август дружно с брат си Кирил изкачва връх Мусала. На 23 август се връща в София, където организира разнообразни уговорени срещи.

Това е денят, в който царят се почувствал зле и са призовани дворцовите лекари и експерти от Александровска болница. По неотложност от Берлин и Виена идват докторите Рудолф Зайц и Ханс Епингер.

На 26 август се разгласява, че царят е съществено болен, а на 28 август в 16 ч. и 22 мин. царят умира. Лекарското умозаключение е задръстване на лявата коронарна артерия и инфаркт.

 Борис III

Ден по-късно радио „ Лондон “ разгласява версията, че Борис е токсичен от Хитлер. Това е доказано и от радио „ Москва “. Според множеството историци тази теза е агитация. Самата кралица Йоанна я оборва в записките си. Тя твърди, че точно германците са обезпечили превоза на лекарите Зайц и Епингер.

От нацистка Германия Хитлер оповестява, че убийците на Борис са кралското италианско семейство. Обвиненията му са ориентирани към бащата на кралица Йоанна – крал Виктор Емануил III, който спомогнал за свалянето на Мусолини от власт. Според немските управляващи лекарите са разкрили в тялото на Борис отрова, която е предизвикала инфаркта.

В българските среди също се преглежда тезата за ликвидиране. Според основен теоретичен помощник Марко Лалчев е допустимо по време на полета до Германия на царя да е дадена кислородна маска, съдържаща живак.

Всички тези теории не са потвърдени, а формалната версия за гибелта на Борис III си остава инфаркт на миокарда.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР