Мъжете работодатели са два пъти повече от жените, показват актуални

...
Мъжете работодатели са два пъти повече от жените, показват актуални
Коментари Харесай

Мъжете работодатели у нас са два пъти повече от жените

Мъжете работодатели са два пъти повече от дамите, демонстрират настоящи данни от проучвания на Института по философия и социология към Българската академия на науките.

Работодателите измежду мъжете са 6,2%, а при дамите този дял е 3,6%, споделя за Българска телеграфна агенция проф. доктор на социологическите науки Емилия Ченгелова, шеф на ИФС-БАН.

Тя дава настоящи данни от проучвания във връзка Световния ден на мъжете, който се отбелязва през днешния ден.

Изследванията демонстрират, че мъжете и дамите са друго показани съгласно трудовия си статус. В изискванията на пазарно насоченото българско общество, мъжете по-често от дамите влизат в ролята на работодатели, само че и на самонаети лица.

Мъжете образуват по-висок дял (16%) спрямо дамите (12,7%) и от самонаетите лица.

Близки са дяловете мъже и дами измежду наетите лица, надлежно 48,4% и 50,7%.

Жените имат най-малък превес измежду държавните чиновници: делът на мъжете е 3,6%, а делът на дамите е 4%.

Образование

Актуалните данни от проучване на пълнолетното българско население през 2021 година демонстрират, че у нас дамите висшистки и дамите със приблизително общо обучение са повече спрямо мъжете, до момента в който при мъжете, с изключение на висшето обучение, по-разпространено е междинното особено обучение.

Данните на ИФС-БАН демонстрират, че висшистите измежду мъжете у нас са 23,8%, до момента в който относителният дял на дамите с висше обучение е 32,1%.

Делът на мъжете със приблизително особено обучение е 31,3%, а при дамите този дял е 22,1%.

У нас 28,1 на 100 от мъжете са със приблизително общо обучение, а за съпоставяне при дамите този дял е 33,7 на 100.

С главно обучение са 15,0% от мъжете в България, до момента в който при дамите този дял е 11,4%.

С начално обучение са 1,8% от мъжете, а при дамите този дял е 0,8%.

Любопитен подробност е, че несемейните измежду мъжете у нас са 26,6%, до момента в който при дамите този дял е 18,8%. Това е индикация, че при мъжете по-силно е развъртян стандартът за необвързаност със семейство, разяснява проф. Ченгелова.

Отношение към работно място

Проф. Ченгелова оповестява, че през 2021 година 33,6% от мъжете са правили спомагателна работа, в добавка към главната им работа, а при дамите този дял е 21,9%, като аргументите за осъществяване на спомагателна работа са най-вече финансови. 

Мъжете са по-склонни към рисково държание и това ясно се вижда при намирането на работа, разяснява професорът. Данните демонстрират, да вземем за пример, че през 2021 година 28,6% от мъжете са работили без контракт, до момента в който при дамите този дял е 21,2%.

В същото време, мъжете и дамите имат еднообразно висока приемливост към практики, при които законният детайл на наемане се добавя от нелегитимен миг: през 2021 година 30,9% от мъжете са работили с контракт с фиктивни клаузи (наличие на трудов контракт, само че дружно с това доплащане " на ръка " на необлагаема сума). При дамите този дял е 26,3%.

Мъжете три пъти по-често (17,6%), в сравнение с дамите (6,6%), са работили при нездравословни и рискови условия на труд, демонстрират още данните.

Ценности 

Данните на ИФС-БАН демонстрират, че 28,5% от мъжете са склонни да дадат или да получат рушвет. Сред дамите този дял е 19,4%.

Мъжете в по-висока степен (28,7%) са склонни да укриват налози, в сравнение с дамите (19,5%). Това е удостоверение както за по-хазартното държание на мъжете, по този начин и за по-високата им податливост да нарушават разпоредбите, разяснява проф. Ченгалова.

Тя означи, че 46,3% от дамите напълно поддържат житейската максима " по-добре безпаричен, в сравнение с шарлатанин ". За съпоставяне с тази максима са изцяло съгласни 33% от мъжете.

41,6% от мъжете ползват в живота си максимата " в случай че нещо ми пречи, намирам метод да го трансформира в моя изгода ", до момента в който мислещите по този метод измежду дамите са 30%.

40,6% от мъжете имат вяра и ползват максимата " пътят към задачата не е значим, значимото е задачата да бъде реализирана ". При дамите този модел на държание са ползва от 34,6%.

10,3 на 100 от пенсионерите у нас са мъже, а пенсионерите измежду дамите са 13,5 на 100. Това е обвързвано главно с наклонността за по-високата дълготрайност на живота при дамите, сподели шефът на ИФС-БАН.

Политическа интензивност

Два пъти повече мъже пенсионери (63,1%) у нас се интересуват живо от политика и са дали своят вот при парламентарните избори през 2021 година, заяви шефът на ИФС-БАН.

При младежите (до 24 години) наклонността е тъкмо противоположната - младите дами два пъти по-силно от мъжете се интересуват от политика и са дали своят вот през 2021 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР