Махатхир Мохамад положи клетва като седмия премиер на Малайзия след

...
Махатхир Мохамад положи клетва като седмия премиер на Малайзия след
Коментари Харесай

Знаехте ли това? Малайзия е страната с най-възрастния премиер в света

Махатхир Мохамад постави клетва като седмия министър председател на Малайзия след зашеметяваща победа на опозицията против ръководещата коалиция, която управлява югоизточната азиатска страна през последните шест десетилетия, оповестява " Ройтерс ".
Тъй като страната е конституционна монархия, султан Мухамад V провежда церемонията по полагане на клетва в двореца малко преди 22,00 часа локално време, която се предаваше онлайн по малкия екран.
Така 92-годишният Махатхир Мохамад се трансформира в най-възрастния демократично определен водач в света.
Стотици жители се събраха по улицата, водеща към двореца, развявайки знамена.
По-рано в известие дворецът опроверга информация, че отсрочва церемонията по полагане на клетва. Избирането на Мохамад за министър председател на Малайзия беше под подозрение, откакто главният му противник Наджиб Разак отхвърли да одобри изборната загуба и се твърдеше, че е предложил на претенденти от опозицията 6 милиона $ да не поддържат 92-годишния.
Воденият от Мохамад алианс от четири партии победи ръководещата коалиция Барисан Насионал на Разак, която за първи път губи избори.
Разак се съмняваше, че 92-годишният може да поеме ръководството, защото нито една партия не получи болшинство в 222-местния парламент.
Официалните резултати демонстрират, че обединението на Мохамад завоюва 121 места, само че тя публично не е записана като алианс.
Барисан Насионал завоюва 79 места в съпоставяне със 133 на изборите през 2013 година
Махатхир е в политиката повече от 70 година, като от 1981 до 2003 година е министър председател на Малайзия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР