Магистрала Марица беше завършена през есента на 2015г. © Цветелина

...
Магистрала Марица беше завършена през есента на 2015г. © Цветелина
Коментари Харесай

Пътната агенция търси кой да поддържа 20 км от магистрала "Марица"

Магистрала " Марица " беше приключена през есента на 2015г.

© Цветелина Белутова Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е оповестила поръчка за поддържането на първите 20 км от автомагистрала " Марица " след отклонението от " Тракия ". Прогнозната стойност на търга е 2.5 млн. лева, само че това не значи, че сумата, разплатена по контракта, ще е толкоз - споразуменията за поддържане на автомагистрали или пътища от републиканската мрежа имат избрани планирани цени, само че постоянно се разпореждат спомагателни действия за стойности, в пъти по-големи. Отчетността по тях е труднопроследима и без да се употребява Закона за публични поръчки се разпореждат задачи за десетки милиони, а те от своя страна се превъзлагат на подизпълнители по непрогледен метод.

По-интересното в тази ситуация обаче е друго - през декември 2018г. строителната компания " АБ " подписа контракт за поддържане на 115.5 км от " Марица " за период от пет години с планирана стойност 19.68 млн. лева с Данък добавена стойност. Общата дължина на " Марица " обаче е 117 км, което значи, че новият търг ще дублира част от трасето.
" Капитал " изпрати въпрос до АПИ за какво се получава това разминаване на километрите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търгът за " Марица "

Продължителността на контракта за поддържане на 20-километровия сектор от " Марица " ще е три години, което е извънредно къс период за сходен вид поръчки. Другите контракти за поддържане се подписаха за период от пет години.

Критериите за оценка на офертите са за " равнището на осъществяване на дейностите по настоящо и превантивно поддържане на републиканските пътища " с тежест 40% и ценовата оферта с тежест 60%. Крайният период за подаване на предложения е 18 юни 2020г.

Сега за сектора от км 2+250 до км 22+000км от " Марица " дава отговор държавното сдружение " Автомагистрали ". Техният контракт изтича през ноември тази година.

Апетитният бизнес за поддържането

Прогнозните стойности на договорите за поддържане са ориентировъчен бюджет, само че всяка година държавното управление отпуска спомагателни десетки милиони на пътната организация за това перо. От своя страна вместо да афишира нови търгове за обектите - да вземем за пример тунели или виадукти по автомагистрали, непосредствено разпорежда дилемите на сдруженията с дълготрайни контракти. Така сумите по тях набъбват в пъти.

Например вместо в началото оповестените 15 млн. лева държавната компания " Автомагистрали " е получила 160 млн. лева по контракта си от 2015 година за поддържане на 78 км от " Хемус " сред София и Ябланица. Това стана ясно от отговори, които " Капитал " получи от Агенция " Пътна инфраструктура " по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

От края на 2016г. до септември 2019г. пък компанията взе 20 млн. лева по два контракта, с цел да поддържа автомагистрала " Люлин " и 56 км от " Струма ". Договорът беше подписан без авансово съобщение, като нямаше и посочена планирана стойност. Според претекстовете за определената процедура организацията е трябвало незабавно да откри кой да поддържа автомагистралите, до момента в който бъде извършено намерено съревнование.

" Автомагистрали " имаха контракт за Тракия от София до Стара Загора за интервала 2015-2019г., като по него бяха получили 94 млн. лева, сочи информация, която " Капитал " още веднъж получи от АПИ по реда на ЗДОИ. Шуменската " Автомагистрали - Черно море " пък е получила 74.7 млн. лева за " Хемус " в частта от Шумен до Варна още веднъж за интервала 2015-2019г.

В момента държавната " Автомагистрали " има контракти за автомагистрала " Хемус " на територията на ОПУ София и Ловеч, както и за цялата " Тракия ". Общата планирана стойност е 60 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР