Магическият плод е вечнозелен храст, който достига до 5.5 метра

...
Магическият плод е вечнозелен храст, който достига до 5.5 метра
Коментари Харесай

Вижте кой е Магическият плод, който превръща киселото в сладко

Магическият плод е вечнозелен шубрак, който доближава до 5.5 метра височина, само че рядко надвишава 1.5 метра. Вирее в тропическа Западна Африка. Листата му са тъмнозелени, с цилиндрична форма. Плодовете му са дребни и червени на цвят, почти дълги 2-3 сантиметра, и наподобяват на плодовете на дрян.

Интересното при този плод е, че той съдържа гликопротеин молекула, както и въглехидратни вериги, наречени миракулин. Когато месестата част на плода се яде, тази молекула се свързва с вкусовите рецептори на езика. В неутрално рН миракулин свързва и блокира рецепторите, само че при ниско рН (в резултат на усвояване на кисели и горчиви храни) миракулин свързва протеини и по този метод се задействат сладките рецептори, което води до възприемането на сладостен усет. Ефектът трае за към 30 минути.

Преди години в Съединени американски щати са се правили опити със сетивността точно с тези плодчета. На дегустаторите са им давали да употребяват кисели и горчиви храни като лимони, репички, кисели краставички, пикантен сос и бира, с цел да изпитат измененията във усета.

Учените настояват, че магическият плод не убива останалите усети на храната, а просто трансформира горчивото и киселото в сладко.

В тропическа Западна Африка, откъдето този тип произлиза, плодовете се употребяват за подслаждане на палмово вино. Правени са опити да се сътвори търговски подсладител от плодовете, с концепция той да се употребява от пациенти с диабет.

Магическият плод е издирван и от онкоболни хора, защото се твърди, че противодейства на металния усет в устата, който може да бъде един от многото странични резултати на химиотерапията.

Чудният плод, както още се назовава, е в листата на Европейски Съюз на новите храни и изисква оценка на сигурността, преди да може да се продава като храна или да се употребява като хранителна добавка.

 Чуден плод

За първи път растението е привлякло вниманието на откривателите през 1725, когато разучавали Западна Африка. Тогава те забелязали, че локалните хора късали от храста алените плодове и ги дъвчели преди хранене.

През 1970 в Съединени американски щати е бил изработен опит да се комерсиализира плодът поради способността му да се трансформира храните в сладки храни без калории, само че опитът е приключил с крах, защото Американската организация за храните и медикаментите (FDA) е класифицирала Магическият плод като хранителна добавка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР