Магдалена Костова, директор на дирекция Демографска и социална статистика в

...
Магдалена Костова, директор на дирекция Демографска и социална статистика в
Коментари Харесай

Прогноза на НСИ: До 2080 г. населението ни ще се стопи до 4,8 млн. души

Магдалена Костова, шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт заяви, че се работи по обновената демографската прогноза за развиването на популацията по пол и области в вероятност до 2085 година и се чака тя да бъде подготвена до края на годината. 

 

Предишната прогноза е направена на база данните от предходното броене и от съществуващата статистика сред двете преброявания. Сега имаме доста огромно понижение на популацията, което естествено ще се отрази и на прогнозата, добави специалистът и уточни, че упованията са тя да е по-песимистична, тъй като демографските процеси в страната от години са едни и същи – популацията понижава, застарява, има ниска раждаемост и висока смъртност и емиграция.

 

Няма статистически демографски индикатори, които да дефинират по кое време една страна изчезва. Една страна не може да спре да съществува, тази територия постоянно ще остане. Тук са живели и 2 млн. души, и 9 млн., и в този момент - 6,5 млн., въпросът е какви хора ще обитават на тази територия, разяснява специалистът.

 

При последното броене през 2021 година статистиката регистрира, че популацията на България към този момент е 6 519 789 души, интензитетът на понижение се е нараснал по отношение на предходните преброявания, съвсем 24 % от популацията на страната е на 65 и повече навършени години.

 

Положителната вест е повишението на просветителното ниво на популацията – всеки четвърти е с висше обучение, само че става дума за количествено измерение на индикатора, тъй като преброяването не може да откри качеството на образованието, подсети специалистът.

 

При последното броене бе регистрирано, че популацията е с 844 000 души по-малко по отношение на предходното, като 500 000 са от отрицателен натурален приръст и малко над 344 000 са от негативно миграционно салдо – хора, които са напуснали страната и не са се върнали в родината си.

 

Процесите в региона на демографията, които се случиха заради коронавирус пандемията – високата смъртност, регистрираният огромен поток на миграция от градовете към селата и завръщането на българите в родината, не се оказа устойчива наклонност, разяснява Костова и добави, че това е краткотрайно събитие, подбудено от световната пандемия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР