Мадрид. Турция разглежда подписването на меморандума с Финландия и Швеция

...
Мадрид. Турция разглежда подписването на меморандума с Финландия и Швеция
Коментари Харесай

Ердоган: Подписването на меморандума с Швеция и Финландия за НАТО е дипломатическа победа за Турция

Мадрид. Турция преглежда подписването на меморандума с Финландия и Швеция като самопризнание на чувствителността на Анкара по въпросите, свързани с тероризма, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от турските медии и международните организации.

Ердоган приказва в Мадрид, където взе участие в срещата на върха на НАТО.

Той окачестви като дипломатическа победа за Турция подписването на меморандума с Швеция и Финландия по отношение на настояването им за присъединение към НАТО.

На 28 юни Турция даде зелена светлина на процеса по присъединение на двете скандинавски страни към НАТО след среща на Ердоган с водачите им в Мадрид, която бе проведена директно преди срещата на върха на водачите на страните от НАТО.

Турският президент посочи през днешния ден, че обещанията на Финландия и Швеция би трябвало да бъдат изпълнени, като добави, че всички проблематични въпроси за Турция са били включени в меморандума с двете северни страни. Ердоган уточни, че в случай че не бъдат изпълнени обещанията на двете страни, в турския парламент няма да бъде изпратен за ратификация протоколът за присъединението им към НАТО. Той сподели, че Швеция и Финландия би трябвало да извършат измененията в законодателството по отношение на тероризма колкото е допустимо по-скоро.

Ердоган уточни, че Швеция е дала обещание да съобщи на Турция 73-ма терористи.

Трябва да увеличим напъните за постигането на трайно помирение в Украйна, сподели още Ердоган, като посочи, че Турция поставя старания за организирането на четиристранна среща за образуването на кулоар за износа на зърно.

Турският президент за следващ път акцентира, че Турция води уравновесена политика по отношение на Русия, с която поддържа тесни стопански връзки.

Превод и редакция: Българска телеграфна агенция
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР