Любопитно наблюдение, че все по-често в наши дни хората се

...
Любопитно наблюдение, че все по-често в наши дни хората се
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за овесените ядки?

Любопитно наблюдаване, че все по-често в наши дни хората се връщат към хранителни артикули, които са били необятно публикувани в древността. Някои остарели култури са имали голямо значение при изхранването на популацията и носят безценен принос за човечеството, само че по-късно несправедливо са подценявани и съвсем забравени, написа Edna.bg.

Днес те още веднъж разкриват големия си потенциал и намират справедливо място на трапезата, където би трябвало да бъдат. Такава просвета е овесът. Преоткривайки я, хората схващат, че имат пред себе си една от най-ценните зърнени храни, съществуващи на Земята, а овесените ядки през днешния ден са визията ни за здравословна и пълноценна закуска.
Получаване и състав на овесените ядки
Под овес се схваща житно растение, отглеждано поради зърното. От него се получават брашно, грис и овесени ядки. За да се стигне до овесени ядки, овесът минава през обработка, отделяща зърното от неядливата част на културното растение. В процеса на мелене се отстранява единствено външната обвивка и остава овесената ядка.

Съставът на тази суровина е извънредно богат на потребни субстанции. Овесената ядка е с добре уравновесен хранителен състав. Добър източник е на комплицирани, наричани също мудни въглехидрати, фибри и съдържа повече протеини и мазнини, в сравнение с болшинството зърнени храни. Богата е на значими витамини, минерали и антиоксидантни растителни съединения.

Наборът от витамини и минерали в овесените ядки включват калция, калия, мангана, фосфора, магнезия, желязото, селена, цинка, витамини от В група и други. Ако се употребяват в сурово положение, овесените ядки зареждат тялото с витамините В1 и В9. Съдържанието на витамин В5 се дефинира като високо и те се сочат за храна, богата на този витамин.

За разлика от болшинството от зърнените култури, овесените зърна резервират в цялост намиращите се в тях витамини и минерали си след обелване на външната обвивка и по тази причина овесените ядки са класическа здравословна закуска.

Количеството фибри, което е доста в продукта, значи по-бавно асимилиране на храната и оттова по-нисък гликемичен показател. А този факт подсказва, че тази храна засища за по-дълго време.
Ползи за здравето от овесените ядки
Овесените ядки са източник на комплицирани въглехидрати и могат да заситят тялото за дълго, защото се отличават с богат състав на потребни субстанции и невисок гликемичен показател. При бавното им асимилиране те не провокират реакции по отношение на равнищата на кръвна захар и инсулин. В същото време забавят постоянни равнища на сила, заобикаляйки глада, а фибрите пречистват храносмилателната система.

Овесените ядки са потребни за сърцето. Пълнозърнестите храни понижават риска от сърдечни болести. Те се отличават със наличие на бета-глюкан, разтворими фибри, понижаващи неприятния холестерол. Разграждането и ферментацията на бета-глюканите укрепва здравето на чревната микрофлора.

С овесени ядки може да се контролира и тежестта. По-дългото насищане понижава потребността от постоянно хранене.

При използването на овесени ядки фибрите, минавайки през червата, гълтам вода и дружно с нея извличат отпадъчните артикули. Това пречи на отпадни субстанции да се задържат дълго в храносмилателния тракт.

За хората с нетърпимост към глутен овесените ядки са храна, която може да се използва единствено след самостоятелна консултация със експерт.
Видове овесени ядки
Два са типовете овесени ядки съгласно метод на обработката им: фини и едри. Едрите са по-предпочитаните, защото методът, по който се обработват, обезпечава запазването на оптимално количество потребни субстанции в състава им.

Фините овесени ядки са подобаващи за хората с по-чувствителен корем, защото огромното количество фибри в едрите са по-дразнещи.

Овесени ядки и овесени трици
`Какво


Между двете понятия има разлика. Овесените ядки са сърцевината на зърното на овеса. Овесените трици са неговата обвивка. В овесените трици и ядки се съдържа съвсем еднообразно количество калории и мазнини, само че се съдържат двойно повече протеини и фибри на овесеното зърно, а това не всеки път е добра опция. За хората с сензитивен корем триците не са опция.

От позиция на наличие на други хранителни субстанции триците са по-малко скъпи. Това се дължи на обстоятелството, че зърното е отстранено и по този метод се е изгубил хранителният ресурс на пълнозърнестия овесен клас.

Овесените ядки се смятат за цялостна храна, до момента в който триците са единствено детайл от овеса. Макар че произлизат от един и същи източник - пълнозърнестият овес, те се трансформират в разнообразни артикули след обработката. Общата хранителна стойност на овесените трици е по-ниска. Триците служат за обогатител на хляба и хлебните произведения.
Как да се подготвят овесените ядки?
Според другия тип овес се употребява и надлежно способ за подготвяне на топла зърнена закуска или известната овесена каша.

Най-известният метод е накисването или посредством кипването на овесените ядки. Може да се залеят с вряла вода - като мюсли със сушени плодове и ядки. Може да се подготви солена овесена каша - със зеленчуци и сирене.

Ядките може да се изпекат - от овесено брашно да се подготви самун или ядките да се прибавят към хляба или сладкишите.

Овесената каша може да се гарнира с мед, кисело мляко или плодове. В този вид би трябвало доста деликатно да се реши дали наличните фруктоза и лактоза няма да провалят хранителния режим. За да се съблюдава хранителният режим, може да се употребява нискомасленото мляко и канелата, която контролира кръвната захар.

Овесените ядки са освен подобаваща закуска, само че може да се употребяват за изработка на тесто за сандвичи с месо, риба или вегетариански със салата и зеленчуци. С тестото може да се подготвят и овесени палачинки.

Те са добра добавка към супи, кисело мляко, извара или в протеиновия шейк. Много известно в последно време стана и овесеното капучино, което е опция на кафето.
Видове артикули от овесени ядки
Овесените ядки се съдържат в подготвени артикули, които се продават в магазинната мрежа. Можем да ги срещнем в следните форми:

- Натурални овесени ядки - обелените и изпечени овесени ядки, нарязани на две половини. Те се варят за 2-3 минути или се киснат преди консумация;

- Овесени ядки за бързо подготвяне - тези натурални ядки са в допълнение пресовани и оваляни в овесено брашно. Те също се накисват или кипват във вряла вода;

- Фини овесени ядки - тези ядки авансово са ситно нарязани и пресовани, откакто са изпечени. Те са готови за консумация, единствено се заливат с топла вода или напитка по избор;

- Като чипс в мюслито или корнфлейкса овесените ядки са от 50 до 90 % от състава на тези артикули, в които минус се явяват сушените добавени плодове, които дават захар и колории.

Съхранение на овесени ядки

На пазара овесените ядки се намират като подготвен за консумация артикул. Съхранението им е на изсъхнало и мрачно място. Ако са сварени или накиснати, могат да се запазят до 12 часа в ледник.

Няколко съвета за феновете на овесени ядки:

Преди накисване ядките би трябвало да се измият, с цел да се отстранен останки от трици или други примеси при обработката им.

Най-добрият метод да се запазят всички хранителни субстанции, е те да се приготвят за консумация посредством накисване.

За да е по-здравословна и по-обемна порцията овесени ядки, е добре да се прибавят 1-2 лъжици пресовани ядки.

Класическият метод на готвене на овесени ядки е на каша. Тя е доста здравословна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР