Лястовицата е сред птиците, които нашите прадеди почитали още от

...
Лястовицата е сред птиците, които нашите прадеди почитали още от
Коментари Харесай

Легенда за трагичната съдба на лястовицата

Лястовицата е измежду птиците, които нашите прародители почитали още от антични времена. Смята се, че тя е предходник на новото начало и появяването ѝ може да донесе шанс и благоденствие на този, който я види.

Откакто хората следят лястовиците, те са измислили всевъзможни поверия и митове за тях, някои от тях за жал не са съумели да доближат до нас, само че други са имали шанса да се запазят през вековете.

Според едно национално поверие преди доста години лястовичката в действителност била красива и срамежлива госпожица. Малко преди да се венчае, тя получила директиви от майка си след сватбата да мълчи няколко дни пред новото си семейство. Такъв бил обичаят и младата жена не трябвало да обелва нито думичка освен пред родителите на своя брачен партньор, ами и пред него.

Когато слушала заръките на майка си обаче, девойката не внимавала и я схванала неправилно. Тя запомнила, че би трябвало да мълчи не 3-4 дни, а цели четири години. Ето за какво от самото начало не промълвила нищичко: перяла и мълчала, месела самун и отново нищо не казвала, метяла къщата и отново от устата ѝ не излизал нито тон.

В началото свекърът и свекървата на младата невяста доста се впечатлявали от нейната деятелност и невзискателност, само че щом се минало малко време, почнали да се нервират на мълчанието. Направили си неверно умозаключение, че момичето е нямо и убедили сина си да си вземе друга младоженка.

 Лястовица

Така на четвъртата година от сватбата младият мъж довел вечерта вкъщи втора булка. Двамата влезнали, а първата жена трябвало да им свети със свещ на входа.

Когато видяла каква неприятна изненада ѝ е приготвил нейният брачен партньор, тя останала като вкаменена и не помръднала. Восъкът почнал да капе по ръцете ѝ, а новата булка, която не била изключително срамежлива, ѝ подвикнала нещо снизходително.

Тогава първата жена се вбесила и помолила Господ да я трансформира в птица, с цел да се махне от това семейство, само че въпреки всичко да вижда дали новата булка ще бъде толкоз примерна, както тя е била.

Господ чул нейните думи и тя полетяла нагоре, само че свекър ѝ дръпнал за роклята и част от нея се скъсала. Превърнала се в птица, чиято опашка наподобява като скъсана. Оттогава лястовицата се скита по света, само че не не помни да се върне на пролет под стряхата на тогавашната си къща.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР