Лувърът - най-забележителният музей в света. Раят за всеки любител

...
Лувърът - най-забележителният музей в света. Раят за всеки любител
Коментари Харесай

Неподозирани факти за Лувъра, които ще ви изумят

Лувърът - най-забележителният музей в света. Раят за всеки фен на изкуството и едно от най-посещаваните места в цяла Франция.
 
 Лувъра Guliver/Getty Images

Стъклената пирамида, която маркира входа на Лувъра се е трансформирала в знак на скъпото изкуство, което " живее " зад стените на този храм на творчеството. Той е дом на фамозната Мона Лиза на Леонардо , а Нике от Самотраки , посрещала преди хилядолетия античните мореплаватели на фамозния гръцки остров, през днешния ден с отворени прегръдки приветства посетителите на най-големия музей в света.

Милиони туристи се стичат всяка година на това място, с цел да се полюбуват на Джокондата и нейната усмивка, само че в реалност има доста неща за Лувъра, които сигурно не знаете. Като да вземем за пример, че музеят има повече от един вход . Да, тъкмо по този начин. Освен около пирамидата, можете да се влезе и подземен - от спирката на метрото на линии 1 и 7: Palais Royal Musée du Louvre .

 enlightened  Ето някои изненадващи обстоятелства за Лувъра , които ще ви смаят.
 
 Лувъра Guliver/Getty Images

Най-старите творби в Лувъра датират отпреди 9000 години.
 
 Лувъра Guliver/Getty Images
Най-древните артефакти можете да откриете в сбирките от Близкия изток. Задължително би трябвало да се види известната скулптура от селището Айн-Газал , която датира от 7 век пр.н.е. Тя е открита в Йордания през 1985 година и е значима археологическа находка, защото е една от най-старите фигури, откривани в миналото.



Със сигурност този артефакт не е най-естетично изглеждащата скулптура - има два крайници, само че няма ръце и не е с най-красивото лице. Но точно нейният античен генезис притегля вниманието и възторга на посетителите.

Една от най-известните скулптури в Лувъра е без глава .



Има някои реликви, които обезателно би трябвало да видите, когато сте на разходка из Лувъра. Едно от тези творби е Нике от Самотраки - бяла мраморна статуя, направена сред 220 и 185 година пр.н.е. Тя изобразява крилата гръцка богиня, символизираща успеха. Предполага се, че сред 3 и 2 век пр.н.е. статуята на Нике е била сложена върху стръмна канара на остров Самотраки на входа на пристанището върху фундамент с формата на корабен нос. Въпреки годините на разкопки, археолозите и до през днешния ден н е могат да намерят главата на древногръцката богиня. Нике е толкоз вдъхновяваща, че точно нейната скулптура служи за емблема на една от най-луксозните автомобилни марки - Ролс Ройс. Също на нея е кръстен и известният тръст за спортни артикули Nike.

Другата известна скулптура в Лувъра пък е без ръце .
 
 Лувъра Guliver/Getty Images

Подгласник на безглавата Нике от Самотраки е Венера Милоска , която няма ръце. Това е древногръцка статуя, въодушевена от богиня, евентуално Афродита.  Датира от 100 година прочие н. е. Венерата е открита на о. Милос, откъдето идва и нейното име.
 
 Лувъра Guliver/Getty Images

Статуята изобразява полугола млада жена, чиято дреха е смъкната изцяло до зоната на хълбоците и леко разкрива бедрата, задните елементи, прасците и стъпалата й. Фигурата на богинята дава визия за женският блян към 130 – 90 година пр.н.е.

Мона Лиза е зад бронирано стъкло .
 
 Лувъра Guliver/Getty Images
Тя няма потребност от показване, тъй като сигурно е най-известното произведение на изкуството в целия свят. Вероятно сърцето ви е спирало, когато в обществените мрежи са ви попадали фрагменти по какъв начин портретът на Джокондата е заливан с багра, гореща чорба и какво ли още не. Но, успокоение! Шедьовърът на Леонардо е предпазен от бронирано стъкло. И има въоръжена защита . Безценната картина е била открадната през далечната 1911 година и върната две години по-късно. Днес никой не би рискувал тя да изчезне още веднъж.

Не сте в Египет, само че в Лувъра има много впечатляващ сфинкс .
 
 Лувъра Guliver/Getty Images
Египетската сбирка е една от огромните атракции на парижкия музей. Тук може да разгледате красиви и антични саркофази, мумии и това, с което музеят може да се похвали - един от най-големите сфинксове отвън Египет. 

Това е Големият сфинкс от Танис , датиращ от 2600 година пр.н.е. Гранитната статуя е била открита в руините на храма на Амон-Ра в Танис, столицата на Египет по време на 21-ва и 23-та династии.

Лувърът отваря порти по време на Френската гражданска война .
 
 Лувъра Guliver/Getty Images
Когато множеството хора мислят за Френската гражданска война, в съзнанието им идват протести, кръвопролития и може би обезглавяването на Мария Антоанета . Но посред този плевел миг от френската история, в Париж е открит един от най-хубавите музеи в света. Интелектуалци от епохата на Просвещението, в това число френският мъдрец Дени Дидро, изискват кралските сбирки да бъдат налични за обществеността.

Революционното държавно управление във Франция се съгласява и по този начин е открит Лувъра на 10 август 1793 година

Пирамидата на входа не е френско създание
 
 Лувъра Guliver/Getty Images
Известната пирамида на Лувъра не идва от Франция. Тя е проектирана от китайско-американският архитект  Яу Мин Пей . Той е определен да обнови музея от тогавашния президент Франсоа Митеран и проектира пирамидата през 1989 година В началото тя не била по никакъв начин одобрявана от парижани, а през днешния ден е емблема на града.

Вестник „ Фигаро “ излиза със заглавие, в което назовава пирамидата „ нова джунджурия “ , а други укоряват президента, че е масон и е по тази причина пирамидата има тъкмо 666 елементи, с цел да се отдаде респект на дявола .

Лувърът има общо четири етажа с изкуство .
 
 Лувъра Guliver/Getty Images

Колекцията от творби на изкуството може да бъде прегледана на четири равнища: долно равнище, сутерен, първо и второ. Ето какво може да бъде забелязано на всяко равнище.

Ниво -1: Долен сутеренен етаж
       Френски статуи от 17-ти и 18-ти век     Европейски статуи от 6-ти до 17-ти век     Близкоизточно и египетско изкуство от 30 година прочие н. е. до 1800 година сл. н. е     Ислямското изкуство от 7 до 19 век     Гръцки антики от 6500 до 500 година пр.н.е     Египетски антики от 4000 до 30 година пр.н.е

 Лувъра Guliver/Getty Images

 Ниво 0: Партер
       Френски статуи от 6 до 19 век     Близкоизточни антики от 7500 година прочие н. е. до 500 година сл. н. е     Египетски антики от 4000 до 30 година пр.н.е     Европейски статуи от 16-ти до 19-ти век.     Римски антики от 100 година прочие н. е. до 500 година сл. н. е     Гръцки антики от 500 до 30 година пр.н.е

 Лувъра Guliver/Getty Images

 Ниво 1
       Още антични египетски антики от 4000 до 30 година пр.н.е     Испанска живопис от 15-ти до 19-ти век     Британски и американски картини от 16-ти до 19-ти век     Италианска живопис от 13-ти до 19-ти век     Гръцки антики от 700 до 400 година пр.н.е     Декоративно изкуство от 6 до 19 век

 Лувъра Guliver/Getty Images

 Ниво 2
      Европейска живопис от 14-ти до 19-ти век

 Лувъра Guliver/Getty Images

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР