Луната винаги е имала мистично място в човешките култури по

...
Луната винаги е имала мистично място в човешките култури по
Коментари Харесай

Митове и факти за пълнолунието, които може би не знаете

Луната постоянно е имала мистично място в човешките култури по света. Особено очарователно за хората е Пълнолунието. От научна позиция то е фаза, която се случва, когато Луната е на противоположната страна на Земята от Слънцето. Настъпващото почти на всеки 29.5 дни Пълнолуние постоянно е било обвързвано с редица легенди, митове, злокобни истории и суеверия.

Въпреки че не са открити ясни доказателства сред тази фаза на Луната и човешкото държание, истината е, че когато цялостният лунен диск се появи в нощното небе, се случват странни неща. Ако сте от хората, които се интересуват от тайнствената лунна фаза, ви предлагаме някои легенди и обстоятелства за Пълнолунието, които може би не знаете.

Смята се, че цялостната Луна се задържа през цялата нощ, само че това не е правилно. Разширяването на спътника става постепенно и не се вижда с просто око. Истинското пълнолуние настава, когато разширението е спряло.

Пълнолунието постоянно е обвързвано с бодърствуване. В предишното повода била явна – хората не можели да се наспят заради ярката светлина, с която не били привикнали нощем. Днес обаче учени считат, че безсънието се дължи на несъзнателен инстикт, който е завещан от предците ни, както и на доста суеверия.

Доказано е, че има връзка сред пълнолунието и извънредно мощните кръвоизливи, породени от контузии. Това е и повода доста хирурзи да отхвърлят да вършат интервенции по време на тази фаза на Луната.

 Пълнолунието

Пълнолунието може да аргументи психическо разстройство при пациенти с лабилна душeвност. Състоянието е известно като ликантропия.

Ухапванията от кучета се усилват два пъти повече по време на Пълнолуние. Все още не е ясно за какво тяхната настъпателност нараства, само че специалисти считат, че точно заради този факт са се появили митовете за върколаците.

Когато се случи два пъти в месеца да има пълнолуние, второто се назовава Синя луна. Този феномен се появява един път на три години.

Освен кучетата и лъвовете се държат друго по време на пълнолуние. Големите котки ловуват нощем, само че когато има цялостна луна, те търсят храна предния ден.

Пълнолунията са свещени в Шри Ланка. В островната страна се има вяра, че Буда се е родил и постигнал Нирвана по време на пълнолуние. В такива нощи в страната не се работи, а убийството даже и на риба и инсекти е строго неразрешено.

Въпреки че няма ясно потвърдена връзка сред психическото положение на човек и пълнолунието, международната наклонност демонстрира, че по време на тази фаза на Луната броят на пациентите с ментални проблеми, които постъпват в лечебните заведения, се усилва с 80%.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР