Луната е единствения естествен спътник на планетата Земя. Това гласи

...
Луната е единствения естествен спътник на планетата Земя. Това гласи
Коментари Харесай

Къде ни е втората Луна?

Луната е единствения натурален сателит на планетата Земя. Това гласи формалната научна догадка - или най-малко гласеше до неотдавна. Екип от учени от Университета на Калифорния „ Санта Круз “ не са напълно съгласни с наложилото се разбиране.

Дори и без помощта на специфични телескопи се вижда, че лунната повърхнина е набраздена от десетки хиляди кратери. Някои от тези кратери доближават дълбочини по-големи от 1 километър.

 Сблъсък с астероиди

Дълги години учените изричат изказванието, че те са формирани в резултат на милионни години конфликти с астероиди, а неналичието на атмосфера и геологична интензивност е запазила в чудесно положение следите от тези конфликти.

Професор Ерик Аспхоуг и екипът му обаче имат друго пояснение. Според учените Земята е имала не една, а две Луни. Втората Луна е била доста по-малка от тази, която виждаме всяка вечер в небето. Но и вторият сателит е обикалял със същата скорост и на същото разстояние като „ по-голямата си сестра “.

Според учените този небесен танц е траял в продължение на няколко милиона години. В следствие гравитацията на по-голямата от двете луни постепенно е привлякла по-малкия спътник. Те са се доближили, сблъскали и в следствие слели една с друга.

 Втора Луна

Доказателство за смелата си догадка екипът на проф. Аспхоуг намира в съществуването на планини на Луната. По думите на професора: „ Планините се образуват в резултат на конфликта на тектонични плочи. Това няма по какъв начин да стане на Луната, тъй като тя не е геологично дейна. Единственото пояснение е конфликт с различен галактически обект, задоволително деен с цел да промени повърхността на естествения земен сателит “.

Теорията на американците от Университета в Санта Круз в известна степен се застъпва с теорията на учените от Харвард. В края на 2012 година екипът на доктор Сара Стюарт и Матижа Чък предложи революционна доктрина за произхода на Луната.

Според тяхната Теория на гигантския конфликт Луната се е появила в резултат на конфликт сред младата Земя, още в полуразтопено положение, с друга протопланета, с размера на Марс.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР