Лукът, картофите, зелето, доматите и краставиците тази есен ще са

...
Лукът, картофите, зелето, доматите и краставиците тази есен ще са
Коментари Харесай

Експерт шокира с прогноза за цените на плодовете и зеленчуците

Лукът, картофите, зелето, доматите и краставиците тази есен ще са на по-високи цени. При млечните артикули в последните месеци няма основни промени, а натискът на цените е надолу. Тези прогнози и данни изнесе в изявление за бТВ ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

„ На цените на едро нарастването е 7%. В цените на дребно следим и по-високи, и по-ниски нива на нарастване, само че това зависи от самия регион, от метода на пласиране. В Плевен цените са по-ниски от тези в София. Пазарът на дребно би трябвало да се изследва регион по регион, играят доста фактори “, добави Иванов.
-->
„ По отношение на плодовете и зеленчуците ще виждаме по-високи цени. И есенната годишна продукция не е доста добра. Специално българското произвеждане като е по-малко – това е естествена наклонност, има дефицит на пазара “, акцентира той.

„ Производството спада, тъй като тласъците са понижени, неефикасен е методът на работа, прилагаме недобри търговски практики и отсам са загубите. Нормално е да свиваш производството, когато загубиш. Имаме и комерсиална верига за систематизиране, която изяжда облагите на тия хора. Те по тази причина би трябвало да създадат лични търговски разпределителни вериги, с цел да не се облагодетелства комерсиалният капитал, само че те го вършат. Народопсихологията доста ни пречи “, безапелационен е ръководителят на ДКСБТ.



Зърнопроизводителите ни ще осъществят мъчно продукцията си от тазгодишната годишна продукция макар продължаващите частично ограничавания за импорт на зърно от Украйна, чака още Владимир Иванов.

Причината са извънредно ниските цени на интернационалните пазари. " Например от дълго време не бяхме виждали цени от 200 $ на борсата в Чикаго. Причините са огромния експортен капацитет на Русия, доста положителната годишна продукция в Европа ", сподели специалистът.

По думите на Иванов мярката за продължение с известно време на възбраната за импорт на украинско зърно няма да даде позитивен резултат, а в противен случай - лимитира свободния пазар и ни връща в годините на плановата стопанска система. Проблемът с украинския импорт са някои нелоялни практики, защото не следва продукция, създадена не съгласно всички условия, които би трябвало да извършват българските и европейски производители, да влезе на пазара.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР