Лукът е изключително популярен зеленчук по цял свят. В България

...
Лукът е изключително популярен зеленчук по цял свят. В България
Коментари Харесай

Различните видове лук

Лукът е извънредно известен зарзават по целия свят. В България съвсем няма манджа, в която да не се поставя лук, а с изключение на в кулинарията, той е превъзходен асистент и в целебната национална медицина. Познати са към 1200 типа лук, от които ние използваме единствено няколко – кромид лук, праз лук, зелен лук и сибирски лук (макар и по-рядко). Ще разгледаме най-популярните и употребявани у нас типове лук.

Кромид лук – употребяват се главите на растението преди да стартира зимата, има мощна остра миризма и пикантен усет, неведнъж при рязане пари на очите.

 Червен лук

Червен лук – още веднъж е на глави. Има червен цвят и много по-малко пикантен и мек усет от белия. Подходящ е за салати и извънредно потребен при проблеми с холестерол, както и съдречно-съдови болести.

Жълт лук – много пикантен и постоянно срещан, жълтият лук е многогодишно тревисто растение, което има вкусовите качества на белия и се употребява в кулинарията.

 Зелен лук

Зелен лук - това в действителност е младото растение на кромида. Листата му са свежи и зелени, най-силно публикувани напролет и есента.

Праз лук – на него в нашите географски ширини се радваме през зимния интервал. Най-вкусен е празът, когато е млад – по-старите стръкове, са с твърда обвивка и са много лютиви.

Сибирски лук (див чесън) – има по-мек усет от зеления лук, също се употребява в кулинарията - като главен зарзават или фалшификация. Добре прочут в Европа и Азия, сибирския лук е подобаващ за подготвяне на гозби с яйца, картофи, овкусяване на салати.

Арпаджик – съставлява доста дребнички луковици, които имат същия усет, както кромида, само че са малко по-сладки. Арпаджикът се засажда и от него пониква лукът, подобаващ е и за гарнитури.

 Див лук

Див лук – има малко по-различен усет от кромида и се употребява доста постоянно в националната медицина. Помага за болежки като белодробни инфекции, възпалено гърло, отичане, употребява се при лекуване на дизентерия и други

Чеснов лук – има мощна миризма, която се отличава от останалите типове лук. Изключително потребен, употребява се постоянно в кулинарията както в недопечен вид, по този начин и приготвен.

 Чеснов лук

Шалот - скъп доста в прословутата френска кухня, шалотът е член на семейство Allium, само че рядко се употребява у нас. Има доста по-богат и по-силен усет от елементарния лук. Шалотът е доста подобаващ за яхнии, супи, сосове, а усетът му се съчетава съвършено с пиле и риба. На външен тип съставлява дребна грудка с меден цвят на люспите и белезникава вътрешност с червеникави примеси.

Самардала – тревисто растение, употребявано като фалшификация. Берат се листата му преди да стартира цъфтежа. След накълцване се смесва със сол и се оставя да изсъхне. Стритата фалшификация се употребява за възстановяване усета на ястия от варено месо, пиле, гъби, яйца, салати от краставици и домати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР