Лукът е двугодишно растение, широко използвано в готварството заради характерния

...
Лукът е двугодишно растение, широко използвано в готварството заради характерния
Коментари Харесай

Британец отгледа 9-килограмов лук

Лукът е двугодишно растение, необятно употребявано в готварството поради присъщия си пикантен усет. По време на готвене лукът доста омеква, а уханието, който той придава на ястието, е доста прелестно. Лукът се цени много и в медицината. Всъщност нито едно растение не се употребява толкоз доста и в националната медицина, колкото лука.

Той е източник на огромно количество разнообразни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства. В лука се съдържат витамин С /в листата–35 мг/, витамин В1 - до 60 мг, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина.

А в този момент се пробвайте да си визиите какъв брой доста потребни субстанции има в една 9-килограмова глава лук. Най-голямата, отгледана в света, лукова глава тежи съвсем толкоз и поради невероятните си размери е вписана в Книгата с върховете на Гинес.

Фермерът, отгледал гигантския лук, е безпределно горделив от 8460-грамовото си достижение. Той е от град Мойра в графство Лестършър. 49-годишният Тони Глоувър съумял да отгледа забележителния лук благодарение на богата на нитрати тор и при строго следене на най-благоприятната мокрота.

 Огромен лук

Докато гигантският лук растял, лампите в оранжерията на Глоувър били постоянно запалени. Отглеждането на 9-килограмовото знамение лишило на фермера цяла година, само че той въобще не усетил по какъв начин са се изнизали всичките месеци, защото обича своята работа. Глоувър се занимавал със зеленчукопроизводство още от младеж и влага в активността си цялата си обич и грижа.

Предишният връх за максимален лук в света бе подложен от зарзават със относително по-малка маса. Преди време лукът на 67-годишния Питър Глейзбрук сложи международен връх за максимален лук, откакто доближи забележителните 8.15 кг.

Пенсионерът наподобява обожава да отглежда огромни зеленчуци, защото държи и върховете за максимален картоф, цвекло и пащърнак. И макар че трудът на Питър Глейзбрук беше заплатен с 2500 евро, възрастният мъж не пожела да издаде с какво тъкмо полива зеленчуците си. След лука на Глейзбрук на трето място по-големина се подрежда лук, отгледан през 2005 година, тежащ 7.48 кг.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР