Лозата е едно от най-старите насаждения, отглеждани от човека. Плодът

...
Лозата е едно от най-старите насаждения, отглеждани от човека. Плодът
Коментари Харесай

Неоспоримите ползи от гроздето

Лозата е едно от най-старите насаждения, отглеждани от индивида. Плодът на лозата - гроздето, е апетитен и потребен. Той се употребява освен за произвеждане на вино и други питиета, само че и като хранителен артикул, и като лечебна храна.

Гроздето оказва помощ при проблеми в храносмилането и запек, нарушавания в работата на бъбреците, отмалялост, при очни болести като недъгавост на макулата и катаракта.

Тези разнопосочни свойства се дължат на богатото наличие на потребни субстанции в гроздовите зърна, преди всичко антиоксидантите. Те се съдържат постоянно в растенията. Имат способността да възстановят уврежданията на клетките от свободни радикали, предизвикващи оксидативен стрес. Око 1600 са потребните съединения в гроздето.

Гроздовите зърна подкрепят и здравето на костите. Те са добър източник на микроелементи, значими за здравето на костите. Такива са желязото, мангана, медта. Редовната консумация на грозде отстранява заплахата от остеопороза и други костни болести.

 Ползи от гроздето

Този плод е виновен за по-високите равнища на азотен оксид в кръвта, а това е спънка против поява на кръвни съсиреци. Затова е правилно, че гроздето е предварителна защита против инсулти и инфаркти. При извършено изследване е потвърдено, че потреблението на половин кг алено грозде на ден намалява равнищата на неприятния холестерол. А единствено 150 грама грозде, в което се съдържат 288 мг калий поддържа положителните стойности на кръвното налягане.

Гроздовият сок е чудесно средство при мигрена. Необходимо е да се пие рано заран в чист тип и без вода.

Последни изследвания демонстрират, че екстрактите от кожата на гроздето оказва помощ при лекуване на диабет.

Тъй като доста понижава киселинността на пикочната киселина оказва помощ за облекчение на работата на бъбреците.

Гроздето съдържа и съединяване, директно обвързвано с ресвератрола в плода, притежаващ противотуморен резултат и с въздействие върху равнищата на холестерола. Сапонините в кожата на гроздето пречат за усвояването на неприятния холестерол.

Гроздето има антибактериални и антивирусни свойства, които пазят от инфекции, предотвратява рака на гърдата, понижава равнищата на амилоидните пептиди при заболели от Алцхаймер.

 Гроздов сок

Този античен и превъзходен плод усъвършенства мозъчната работа и забавя дегенеративни болести на невроните. Наличието на витамини С, К, А значи здраве за доста органи в тялото при консумация на грозде.

За общоприета порция се счита 1 чаша грозде, в която се съдържат оптимално количество калории, протеини, мазнини, витамини и минерали. Поради високото наличие на вода, то има и добра хидратираща дарба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР