Ловни концесионери се разпореждат с около 7 милиона декара земи

...
Ловни концесионери се разпореждат с около 7 милиона декара земи
Коментари Харесай

Мастити бизнесмени притежават гори и ловни територии, равни на 6.4% от площта на България

Ловни концесионери се разпореждат с към 7 милиона декара земи и гори, които съставляват 6,4% от площта на страната. Стопаните са близо 170 компании, измежду които тези на предприемачите Валентин Златев, Цоло Вутов, Румен Гайтански, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Гриша Ганчев, Христо Ковачки и др, сочи инспекция на сдружението " Зелени закони " , споделена от вестник " Сега " .

" При неналичието на публичен надзор ловните концесии водят до цялостна феодализация на горите и ловните територии посредством ограничение на публичния достъп чрез ловни огради, административни заповеди и жива защита, посредством непрозрачно отнемане и прилагане на обществените запаси (гори, дивеч, сгради) за сметка на страната, посредством нагласена приватизация на здания и така нататък ", предизвестяват от екосдружението.

Преобладаваща част от ловните паркове в България са разграничени на икономически региони, в които грижата за дивеча се прави от локалните ловно-рибарски сдружения. По контракт те заплащат на страната към 1 лева на хектар под формата на вноски за стопанисване и за прилагане на дивеча. Отделно имат обвързване да правят и избрани вложения, включващи отбрана от бракониерство, засяване на фуражни култури, поддържане на дивеча и така нататък

Основният проблем освен това отдаване на територия спорадичните споровете сред ловците и останалите ползватели на гората, дължащи се на краткотрайното ограничение на достъпа в дните, в които се организира лов. " Проблемът е разгадаем посредством повече бистрота, само че държавните горски стопанства, които са виновни за контрола върху ловните дружинки, не виждат стопански интерес в това, защото вноските на ловните дружинки не постъпват в бюджета на стопанствата, а в Изпълнителна организация по горите.

Държавни земи и гори с повърхност над 470 000 дка са затворени за жителите посредством огради, които са под контрола на към 50 частни компании, написа екоорганизацията " Зелени закони ", като се базира на информация

Вторият метод за концесиониране на ловни терени е те да се отдадат посредством конкурс, в който могат да вземат участие, както частни юридически лица, по този начин и държавните ловни стопанства и ловно-рибарските сдружения. Отдадените все още сектори са с обща повърхност 4,3 милиона декара или 1/10 от всички горски територии, като 99% от тях се ръководят от над 150 частни компании. Сред най-големите концесионери са компаниите " Етрополски бук " и " Експрес-Турс " на някогашния народен представител Емил Димитров (над 140 000 дка в Етрополе, Шерба и Несебър), " Гимел " на Гео Дундаров (близо 120 хиляди дка в Еленския Балкан), " Асарел-Медет " на предприемачите Цоцоркови (близо 120 хиляди дка в Панагюрище), " Ви Ай хънтинг ", обвързвана с Христо Ковачки (над 80 хиляди дка в Странджа и Рила), " Ловен комплекс Бялка " на Гриша Ганчев (близо 70 хиляди дка в Ловеч).

Третият метод, с който ловни стопанства се отдават на частни стопани, е договорът за взаимни действия. Чрез тях държавните ловни паркове споделят вложенията „ споделят “ с частния сътрудник всички вложения, разноски и доходи при развиването на ловностопанската активност. Чрез такива контракти е феодализирана повърхност от близо 3 милиона дка, което е близо 7% от всички горските територии в България. " Средните цени, формиращи се от размера на годишните вложения, са към 20 лева./ха. Ако компанията успее да покрие този разход със сходни по мярка доходи, то „ феодализацията “ на стопанството на процедура излиза безвъзмездна ", сигнализира екоорганизацията " Зелени закони ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР