Лотoсът е любимото цвете на Боговете. В тантризма то изразява

...
Лотoсът е любимото цвете на Боговете. В тантризма то изразява
Коментари Харесай

Свещената символика на Лотоса

Лотoсът е обичаното цвете на Боговете. В тантризма то показва женското начало.

Обсебени от това цвете обаче са хиндуистите. Според тях във всеки човек се намира духът на лотоса. Дори самото поклонение на хинду ритуала е наречено " акт на цвете ".

Лотосът символизира най-много хубост, благоденствието и плодородието. Цветето се употребява и за изложение на женската хубост, изключително женските очи.

Една от най-често срещаните метафизични аналогии, съпоставя многогодишното извисяване на лотоса към съвършена хубост с еволюцията на съзнанието - от инстинктивни импулси към духовно избавление.

В будизма лотосът изобразява най-възвишеното положение на индивида - високо вдигната, чиста и непорочна в слънцето глава и крайници вкоренени в света на опита.

Има история по тази причина, че лотосът е произтекъл от пъпа на господ Вишну, а в центърът на цветето стои основателят Брахма.

Хинду текстовете разказват, че водата съставлява размножителния аспект на " безспорното ", а галактическият лотос - генеративния.

Покровителката на положителния шанс и благосъстояние - Лакшими, е стояла на разцъфнал розов лотос и като богиня е държала лотос в дясната си ръка.

Счита се, че тя се е появила от цветето на челото на господ Вишну. За поклонението ѝ се употребяват 108 семена на лотос.

Дурга - богинята на силата, бореща се с демони, е окичена от Варуна с венец от лотоси.

Сарасвати, богинята на мъдростта, се асоциира с белия лотос. Почти всички божества в хиндуизма са показани седящи върху лотос и държейки го в ръцете си.

Лотосът може да бъде в друг цвят, който издава друга символика.

 Цвят Лотос

Бял лотос

Символизира мисловна непорочност, духовно съвършенство и омиротворяване на нашата природа. Обикновено е с осем листа съответстващи на Благородния Осмократен Път на Добрия закон.

Червен Лотос

Това е лотосът на любовта, състраданието, пристрастеността, енергичността, на всичките качества на сърцето.

Син Лотос

Символизира успеха на духа над сетивата, на интелигентността, на мъдростта и на знанието. Винаги е показан, като отчасти отворена пъпка, чийто център в никакъв случай не се вижда, въплъщава " съвършенството на мъдростта ".

Розов лотос

Този е висшият лотос, непокътнат нормално за най-високите божества, от време на време е объркван с белия, който е лотосът на историческия Буда.

Пурпурен лотос

Наречен още мистичният лотос, показан единствено в изображения принадлежащи на няколко езотерични секти. Цветята могат да бъдат изцяло разцъфнали и да откриват вътрешността си, или да са в пъпка, с нормално стъбълце, двойно или тройно. Лотосите могат да бъдат разказани в купа или поднос, символизирайки респект.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР