Лондон. Нарастващите инфекции във Великобритания, предизвикани отчасти от новия щам

...
Лондон. Нарастващите инфекции във Великобритания, предизвикани отчасти от новия щам
Коментари Харесай

Associated Press: Инфекциите с коронавирус се увеличават в цяла Европа

Лондон. Нарастващите инфекции във Англия, провокирани частично от новия вариант на коронавируса„ Омикрон “, тормозиха Европа в четвъртък, предизвиквайки нови ограничавания на континента и разпалвайки познатия боязън от двете страни на Атлантика от навлизането в нова фаза на пандемията тъкмо по време за празниците, обобщава Associated Press .

Много остава незнайно за „ Омикрон “, само че чиновниците все по-често предизвестяват, че наподобява по-преносим от разновидността „ Делта “, който към този момент оказва напън върху лечебните заведения по целия свят. С толкоз доста въпроси без отговор е налице неустановеност какъв брой бързо и какъв брой строго да се постановат ограничения против коледните пътувания и празненства в края на годината.

След като Обединеното кралство записва най-големия си брой доказани нови инфекции с Covid-19 от началото на пандемията, Франция разгласи в четвъртък, че ще затегне разпоредбите за влизане от Англия. Часове по-късно страната сложи нов връх - 88 376 доказани случая на Covid-19, обявени в четвъртък, с съвсем 10 000 повече от предния ден.

В Англия основният доктор професор Крис Уити прикани хората да лимитират контактите си в празничния интервал. Кръчмите и заведенията за хранене обявиха, че доста хора се вслушват в този съвет, като анулират коледните празненства, макар че имаше доста диспути за това какво е добре да се направи. В Съединени американски щати Белият дом настоя, че няма потребност от блокиране, макар признаците, че „ Омикрон‘ се открива и там.

В международен мащаб повече от 75 страни са съобщили за доказани случаи на новия вид. Във Англия, където случаите на „ Омикрон “ се удвояват на всеки два до три дни, се чака той скоро да размени делта като преобладаващ вариант в страната. Властите в 27-членния Европейски съюз споделят, че „ Омикрон “ ще бъде преобладаващият вид в блока доникъде на януари.

Ранните данни демонстрират, че новият вид може да е по-мек, само че по сполучлив в избягването на имунизациите, което прави бустерните имунизации по-важни. Експертите приканиха да не се бърза със заключенията, тъй като хоспитализациите изостават от инфекциите и тъй като доста променливи въздействат върху това по какъв начин се разболяват хората.

Дори в случай че „ Омикрон “ се окаже по-мек като цяло от „ Делта “, той може да обезоръжи някои от наличните животоспасяващи принадлежности и да изложи на необикновен риск хората с отслабен имунитет и възрастните хора. И в случай че е по-преносим, повече инфекции като цяло покачват риска повече случаи да се окажат съществени.

Докато специалистите събират данните, някои държавни управления взеха решение да работят, до момента в който други се пробваха да успокоят страховете, че новият вид ще върне страните в изходна позиция.

Премиерът на Англия Борис Джонсън настоя в четвъртък, че обстановката в Обединеното кралство е друга от предходната година заради необятното потребление на ваксини и опцията за тестване.

Ако хората желаят да участват на събитие, „ рационалното нещо е да си създадат тест и да се уверят, че работят внимателно “, сподели той.

„ Но ние не споделяме, че желаеме да отменим парзниците. Ние не постановяваме локдаун и най-бързият път назад към нормалността е бустерната имунизация “, сподели той.

Професор Крис Уити се изрече по-предпазливо, като посъветва хората по-рано през седмицата да лимитират обществените си контакти. В четвъртък той сподели на чуване в парламентарната комисия, че държавното управление може да би трябвало да преразгледа ограниченията, в случай че имунизациите се окажат по-малко ефикасни от предстоящото против новия вариант.

Той съобщи, че „ това ще бъде основна смяна в метода, по който министрите гледат на рисковете отсега нататък “.

Сред тези, които поеха по-предпазливия път, беше кралица Елизабет II, която реши да анулира обичайния си предколеден фамилен обяд.

В Съединените щати администрацията на президента Джо Байдън съобщи, че не се възнамеряват по-строги ограничавания. Той сподели, че разновидността „ Омикрон “ не се популяризира толкоз бързо, колкото в Европа, заради стъпките, подхванати от неговата администрация.

Той обаче предизвести, че неимунизираните американци са изправени пред „ зима на тежки болести и гибел “.

Координаторът за реакция на ковид в Белия дом Джеф Зиентс сподели, че Съединени американски щати са „ на доста друго и по-добро място, в сравнение с бяха преди година “.

Междувременно хората в Холандия са в непълен локдаун от ноември, с цел да лимитират скока, провокиран от „ Делта “. Докато броят на инфектираните в този момент понижава, държавното управление тази седмица подреди на началните учебни заведения да излязат в коледна почивка една седмица по-рано на фона на опасенията от ново повишаване. Властите също по този начин форсираха акцията за бустерна имунизация, като министър председателят Марк Рюте уточни Англия като образец за това какъв брой бързо може да се популяризира разновидността.

Лидерите на Европейски Съюз, които се събраха в Брюксел на среща на върха в четвъртък, се пробваха да балансират оправянето с вълната от инфекции в целия континент, като в същото време запазят границите отворени с общи политики в целия блок.

„ Нека се опитаме да запазим европейското решение “, сподели белгийският министър председател Александър Де Кроо. „ Ако всяка страна още веднъж се оправя сама, ние ще останем още веднъж надалеч от вкъщи. ”

Но преди срещата някои европейски народи към този момент започнаха дейности, с цел да овладеят разпространяването. Гърция и Италия стегнаха условията за влизане на пасажери по-рано тази седмица, а Португалия реши да резервира по-строг граничен надзор след планувания му завършек на 9 януари.

Франция съобщи в четвъртък, че ще наложи ограничавания за пасажерите, идващи от Обединеното кралство, което към този момент не е част от Европейски Съюз, като слага ограничавания за аргументите за пътешестване и изисква 48 часа изолираност при идване. Новите ограничения ще влязат в действие рано в събота.

Френският министър председател Жан Кастекс сподели, че ограниченията се постановат „ в лицето на извънредно бързото разпространяване на разновидността „ Омикрон “ в Обединеното кралство “

Внезапният ход идва след седмици на политическо напрежение сред Франция и Англия по отношение на правата за лов на риба и битката с миграцията през Ламанша. Френското държавно управление обезверено се пробва да избегне ново блокиране, което ще навреди на стопанската система и ще засенчи предстоящата акция за преизбиране на президента Еманюел Макрон.

Великобритания съобщи, че не възнамерява реципрочни ограничения.

Страхувайки се от голям брой анулирани празненства и общ спад в бизнеса в разгара на решаващия и рентабилен коледен сезон, английските заведения за хранене и кръчми желаеха помощ от държавното управление в четвъртък. Те споделиха, че опасенията по отношение на новия вид към този момент са унищожили 2 милиарда паунда (2,6 милиарда долара) от продажбите през последните 10 дни.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР