Локдаун за всички или ограничения за неваксинираните: пред тази дилема

...
Локдаун за всички или ограничения за неваксинираните: пред тази дилема
Коментари Харесай

Ваксинираните ще имат повече свободи: Германия е изправена пред тежко решение


Локдаун за всички или ограничавания за неимунизираните: пред тази алтернатива ще бъде изправена Германия при нова вълна наесен. Мненията по тематиката са разнопосочни.

Заразените с ковид в Германия още веднъж се усилват, а това вероятно ще докара до нови ограничавания. В страната обаче се надигна изострен спор дали тези ограничавания ще важат за всички или единствено за неимунизираните. Сигналите, които идват от водещите политици в Германия, са разнопосочни.
Редакцията предлага
Дискриминация или отговорност към здравето на хората?

Вътрешният министър Хорст Зеехофер счита, че неимунизираните не трябва да се дискриминират. Той персонално зачитал мнението на тези хора, които. " В същото време неимунизираната персона би трябвало да разбере, че ние сме длъжни да пазим цялото общество, заради което на огромни обществени мероприятия можем да позволяваме единствено имунизирани хора ", прецизира Зеехофер.

Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри пък счита, че имунизираните хора би трябвало да имат повече свободи в всекидневието. Според него няма причина да се лимитират главните права на имунизираните и преболедувалите, " единствено тъй като една шепа безконечни скептици не желаят имунизация ", споделя Монтгомъри. Той прецизира, че става дума не за привилегии в интерес на имунизираните, а за главните цивилен права на хората.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който е и претендентът за канцлер на ХДС/ХСС, възразява против концепцията за въвеждане на органичения за неимунизираните. Тя в началото беше публикувана не от различен, а от шефа на кабинета на Ангела Меркел Хелге Браун, който също така е доктор.

" Не поддържам наложителното ваксиниране. Хората не трябва индиректно да се подлагат на напън за имунизация, " сподели Лашет. Според него в този момент напъните би трябвало да се насочат към това хората да бъдат уверени да се имунизират.

Рестрикции за неимунизираните - от есента?

Лашет напомни, че досега в Германия важи правилото " с тест, излекуван или имунизиран " - тези три групи се радват на известни облекчения. Според него този принцип прави работа. " В една свободна страна хората имат право на свободи - и това важи освен за избрани групи ", акцентира той. Лашет уточни и основната цел: пандемията да бъде победена по подобен метод, че в последна сметка всички съществени права и свободи на хората да бъдат възобновени изцяло. Но за постигането на тази цел е належащо да бъдат имунизирани повече хора. " Ако наесен процентът имунизирани не е задоволително висок, тогава ще мислим за други ограничения. Но не в този момент ", счита Лашет.

Шефът на кабинета на Меркел Хелге Браун през вчерашния ден съобщи в изявление за " Билдцайтунг ", че е допустимо на неимунизираните хора да бъдат наложени избрани ограничавания. Според Браун Германия няма потребност от следващото въвеждане на локдаун, когато имунизацията е ефикасна. Но в случай че наесен се надигне четвърта вълна, неимунизираните хора може би ще би трябвало да лимитират контактите си, счита той.

Кандидатът за канцлер на ХДС/ХСС Армин Лашет и шефът на канцлерската работа Хелге Браун влязоха в неприсъствен спор за правата на неимунизираните.

" Това значи, че даже хора с негативен тест, само че без ваксина, ще би трябвало вероятно да се лишат от визити на заведения за хранене, на кино или на стадиона, тъй като остатъчният риск е доста висок ", съобщи Браун. Но дали такива ограничавания ще бъдат в границите на закона? Хелге Браун счита, че държавното управление има право да ги наложи, тъй като страната е длъжна да опазва здравето на жителите. " А това включва опазване на здравето, което през есента и зимата не е насила да отсрочва интервенции на онкоболни или промяна на стави, тъй като е претрупано с пациенти с Ковид. Включва също по този начин отбрана за тези хора, които още не са имунизирани ".

Неваксинираните няма по какъв начин да бъдат допускани на всеобщи мероприятия

Заместник-председателят на опозиционната Свободната демократическа партия Волфганг Кубики разкритикува концепциите на Браун, които съгласно него вкарвали през задната врата наложителните имунизации. Кубики сподели, че такива хрумвания са противоконституционни, тъй като афишират едни съществени права на жителите за по-важни от други. И водачът на социалдемократите (ГСДП) в Бундестага Ролф Мютцених счита, че със закани надали ще се промени отношението на обособени хора към имунизациите.

Лидерът на ХСС и министър-председател на Бавария Маркус Зьодер моли да се усили натискът за имунизиране. " Хората, които са отказали предлагането да се имунизират, в бъдеще не трябва да имат право на безвъзмездни проби за ковид ", предлага Зьодер.

Един от най-изявените здравни специалисти в Германия - депутатът от ГСДП Карл Лаутербах - също предизвестява, че след ваканциите хората още веднъж ще се събират все по-често в затворени пространства, което съгласно него значи, че за по-масовите мероприятия ще би трябвало да се позволяват само имунизирани и преболедували. И съпредседателят на Зелените Роберт Хабек е на мнение, че в бъдеще излекуваните и имунизираните при избрани условия може би ще имат повече благоприятни условия от другите.

Когато хората стартират още веднъж да се събират в затворени пространства, няма по какъв начин имунизираните и тези с негативни проби да бъдат равнопоставени, счита Карл Лаутербах.

Меркел: Няма да има наложителни имунизации

Преди началото на образователната година сериозна паника провокира въпросът за учебните заведения. Хелге Браун счита, че на фона на обезпокоително растящите цифри е належащо да се имунизират няколко групи хора: родителите на деца в учебна възраст, учителите, личният състав в учебните заведения и водачите на учебните рейсове.

Правителството в Берлин на няколко пъти отстоява ясната си позиция против наложителните имунизации. След новината, че във Франция за личния състав в клиниките и домовете за възрастни хора, канцлерката Ангела Меркел сподели: " Ние нямаме желание да тръгнем по този път. У нас няма да има наложителни имунизации ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР