Лобито за изкопаеми горива е застрашено от обществената загриженост относно

...
Лобито за изкопаеми горива е застрашено от обществената загриженост относно
Коментари Харесай

Как най-мръсните индустрии в света замърсяват политиката

Лобито за изкопаеми горива е застрашено от публичната угриженост по отношение на климатичната рецесия. Така че се постанова да купува въздействие, с цел да получи резултатите, които желае.

Трагедията на нашето време е, че назряващият колапс на нашите системи за поддържане на живота съответства с ерата на публичната корист. Точно когато би трябвало да се издигнем над персоналния интерес и късогледството, държавните управления по света сега съставляват най-лошото и най-мръсното от главните ползи. Във Англия, Съединени американски щати, Бразилия, Австралия и доста други народи ръководят полтутократите.

Земните системи се унищожават с удивителна скорост. Огнените пожари бушуват из Сибир и Аляска – прониквайки на доста места в торфени почви, освобождавайки въглероден диоксид и метан, които предизвикват по-голямо световно стопляне. Само през юли арктическите пожари се счита, че са отделили толкоз доста въглерод в атмосферата, колкото Австрия за една година: към този момент зловредната буря на климатичните промени стартира да оказва своето влияние.

Потоци от разтопен лед се изливат от ледената шапка на Гренландия, увеличавайки се при 15-градусови температурни аномалии. Ежедневните загуби от лед при този мащаб ще окажат въздействие 50 години напред: прогнозите в климатичните модели са до 2070 година Документ от геофизични проучвателен изследвания разкрива, че размразяването на безконечните ледове в канадските височини на Арктика сега надвишава дълбочината на размразяване, планувана от учените за 2090.

Докато рекордните температури в Европа предишния месец провокираха дискомфорт и разстройства, в югозападна Азия те стартират да доближават точката, в която човешкото тяло доближава своя предел на излагане на топлота. Все по-широки пространства по света ще разчитат на климатика, освен като главен комфорт, само че и за оцеляване на индивида: още една серпантина с назад деяние, защото климатикът изисква всеобщо ползване на сила. Онези, които не могат да си го разрешат, или ще се изместят другаде, или ще умрат. Сривът на климата към този момент прогонва повече хора от домовете им, в сравнение с бедността или споровете, като в същото време и способства за тези два фактора.

Неотдавнашна публикация в „ Нейчър “ демонстрира, че има дребна вяра да предотвратим надвишаването с над 1,5 градуса световно стопляне, в случай че не се откажем от съществуващата инфраструктура с изкопаеми горива. Дори да не се построяват нови газови или въглищни централи, пътища и летища, излъчванията на въглерод от актуалните съоръжения евентуално ще ни тласнат над този предел. Само посредством премахването на част от тази инфраструктура преди края на естествения й живот бихме могли да си осигурим 50% късмет да останем в границите на температурния лимит, контрактуван в Париж през 2015 година И въпреки всичко, надалеч от извеждането от употреба на тази машина за ликвидиране на Земята, съвсем на всички места държавните управления и промишлеността я поддържат жива.

Нефтената и газовата индустрия имат намерение да похарчат 4,9 трилиона $ през идващите 10 години за изследване и създаване на нови запаси, нито един от които не можем да си позволим да изгорим. Според МВФ всяка година държавните управления субсидират изкопаеми горива в размер на 5 трилиона $ – доста пъти повече, в сравнение с харчат за справяне с екзистенциалното усложнение. Съединени американски щати дават 10 пъти повече за тези безумни дотации, в сравнение с за федералния си бюджет за обучение. Миналата година светът е изгорил повече изкопаеми горива от всеки път.

Анализ на Бари Саксифрейдж в канадския „ Нешънал обзървър “ демонстрира, че половината изкопаеми горива, употребявани в миналото от хората, са изгорени от 1990 година насам Докато възобновимите и нуклеарните енергийни източници също са се разраснали през този интервал, разликата сред производството на изкопаеми горива и нисковъглеродна силата не се стопява, а непрекъснато се уголемява. Унищожаването на изкопаемата инфраструктура изисква интервенция на държавното управление.

Но в доста страни държавните управления се намесват не за отбрана на човечеството против екзистенциалната опасност от изкопаемите горива, а за отбрана на производството на изкопаеми горива от екзистенциалната опасност от обществен митинг. В Съединени американски щати законодателите в 18 щата излязоха със законопроекти, криминализиращи митингите против газопроводи, целящи да смажат демократичното противоречие от страна на нефтената промишленост. През юни администрацията на Доналд Тръмп предложи федерално законодателство, което ще вкара в пандиза до 20 години хора за спиране на създаване на газопровод.

„ Global Witness “ оповестява, че в няколко страни, водени от Филипините, държавните управления са подстрекавали към убийства на протестиращи против замърсяването на околната среда. Процесът стартира с изразителност, демонизиране на гражданския митинг като екстремизъм и тероризъм, по-късно минава към законодателството, криминализирайки опитите за отбрана на планетата от замърсяване. Така криминализацията оказва помощ да се легитимират физическите набези и убийства. Подобна демонизация е почнала и във Англия, с публикуването на отчет от неразбираемо финансираната лобистка група „ Policy Exchange “, целящ да опетни екозщитното придвижване „ Extinction Rebellion “. На Би Би Си бяха предоставени поредност от огромни платформи, с нормалното неявяване на информация за това кой ги финансира.

Тайно финансирани лобистки групи – като институтът „ Адам Смит “ и Институтът по стопански въпроси – предоставиха някои от главните съветници на държавното управление на Борис Джонсън. Той също по този начин назначи Андреа Лийдсъм, въодушевен бранител на новите инфраструктури, която да управлява отдела, отговарящ за политиката в региона на климата, и Грант Шапс – който до предишния месец ръководеше Британската група за инфраструктура, насърчаваща разширението на пътищата и летищата – за транспортен секретар. Миналата седмица Гардиан разкри документи, които демонстрират, че компанията, ръководена от съдружника и консултант на Джонсън, Линтън Кросби, е произвела реклами за Facebook от името на въгледобивната промишленост.

Това, което виждаме тук, наподобява на развенчаване на „ парадокса със замърсяването “. Тъй като най-мръсните промишлености притеглят минимум социална поддръжка, те имат най-големия тласък да харчат пари за политика, с цел да получат мечтаните от тях и нежелани от нас резултати. Те финансират политически партии, лобистки групи и тръстове, подправени локални организации и мрачни реклами в обществените медии. В резултат на това политиката е доминирана от най-мръсните промишлености.

Казват ни да се опасяваме от „ екстремистите “, които стачкуват против унищожителите на природата и провокират мръсната промишленост и мръсните държавни управления, които тези унищожители купуват. Но екстремистите, от които би трябвало да се опасяваме, са тези, които държат властта. /БГНЕС

————————————————————-

Джордж Монбиоу за „ Гардиан “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР