Лиз Тръс ще бъде следващият министър-председател на Великобритания, след като

...
Лиз Тръс ще бъде следващият министър-председател на Великобритания, след като
Коментари Харесай

Жена сяда на премиерския стол във Великобритания за трети път в историята ѝ

Лиз Тръс ще бъде идващият министър-председател на Англия, откакто победи Риши Сунак с 21 000 гласа, оповестява " Дейли Мейл ".

Тя победи Риши Сунак и в конкуренцията за поста водач на Консервативната партия.

Лиз Тръс получи 81 326 гласа, а Риши Сунак – 60 399. Така Тръс печели 57% от гласовете - най-ниската победа при сегашната система за избор на водачи на торите. За съпоставяне - Борис Джонсън (66%), Джеймс Камерън (67%) и Дънкан Смит (61%) получиха по-високи проценти.

Тръс, която понастоящем е министър на външните работи, ще бъде нараснала в министър председател на следващия ден, когато Борис Джонсън се отдръпна от поста. Тя ще получи ключовете от номер 10 и ще стане третата жена министър-председател на Обединеното кралство след Маргарет Тачър и Тереза Мей.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Резултатите бяха оповестени през днешния ден от сър Греъм Брейди, откакто състезанието стартира през юли, оповестява „ Метро “.

Тръс ще пътува до Балморал на следващия ден, където ще има визита при кралицата и ще се срещне с Борис Джонсън за предаването на властта. По-късно вечерта тя ще направи послание към страната, в което ще благодари на членовете на партията на торите, че са дали своят вот за нея, и ще изложи очакванията си за своя мандат на власт. Денят ще бъде доста претрупан за Тръс, която също по този начин ще дефинира дефинитивно министрите в своя кабинет.

Страната с неспокойствие чака да разгласи какво ще направи тя, с цел да се оправи със спираловидно възходящите сметки за електрическа енергия, като тя даде обещание, че това ще стане в границите на една седмица след встъпването ѝ във власт.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Вчера тя призна, че в случай че получи ключовете на номер 10, ще наследи " сложни " условия и съобщи, че ще би трябвало да вземе някои " сложни " решения, които не постоянно ще бъдат известни.

Двамата финалисти в конкуренцията за лидерския пост изложиха разнообразни визии за това по какъв начин да се оправят с икономическата рецесия, пред която е изправено Обединеното кралство. Тръс се концентрира върху намаляването на налозите, като даде обещание да обърне в противоположна посока нарастването на националните осигурителни вноски, оповестено от Борис Джонсън.

Сунак съобщи, че въпреки също да би желал да понижи налозите, желае първо да се концентрира върху преодоляването на инфлацията.

Джонсън разгласи, че ще подаде оставка на 7 юли, след поредност от кавги, в това число разкриването на многочислени нарушавания на личните му правила за заключване в пандемията. Противоречието, което дефинитивно го потопи, беше разкритието, че е повишил Крис Пинчър за заместник-отговорник на кабинета, макар че е знаел за изказванията за полови нарушавания във връзка с голям брой мъже.

Ключовите членове на кабинета му - Риши Сунак и министърът на опазването на здравето Саджид Джавид - напуснаха постовете си, което провокира вълна от над 60 оставки в цялото държавно управление и направи позицията на Джонсън незащитима.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Кампанията за водачество публично стартира на 12 юли, като осем претенденти получиха нужната поддръжка от 20 свои сътрудници депутати. Депутатите гласоподаваха в пет кръга, като Риши Сунак бе водач в Народното събрание. Той обаче не беше толкоз известен измежду редовите членове на управлението на торите, които имаха право да решат за последните двама претенденти, написа БГНЕС.

Допреди една година, когато Борис Джонсън назначи Тръс за министър на външните работи, 47-годишната политическа фигура в действителност беше по-известна единствено на членовете на Консервативната партия. Това е учудващо, защото Тръс е един от дребното министри, които заемат държавни постове без спиране от 2012 година насам, а от 2014 година - даже с сан на кабинет. Това, че тя съумя да оцелее първо при промяната на Дейвид Камерън с първото държавно управление на Тереза Мей, а по-късно и при партийните чистки при Борис Джонсън, единствено по себе си е достижение. Критиците го изясняват с дългия ѝ незабележим профил, а поддръжниците - с качеството на работата ѝ в държавното управление.

Тръс е родена в Оксфорд, щерка на професор по математика и учителка. Учи в Шотландия, където татко ѝ е откривател. Когато фамилията се реалокира още веднъж в Лийдс поради работа, Тръс е на 13 години и има трима по-малки братя. Именно тези години в държавната гимназия в Лийдс Тръс дефинира като собствен политически извор по време на предизборната акция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР