Лиз Тръс, която тъкмо беше назначена на поста министър-председател на

...
Лиз Тръс, която тъкмо беше назначена на поста министър-председател на
Коментари Харесай

Лиз Тръс отвори кутията на Пандора

Лиз Тръс, която таман беше назначена на поста министър-председател на Англия, реши да не отсрочва промените и хвана бика за рогата без непотребни прелюдии. До такава степен, че голямото болшинство от английския електорат и върхушката бяха изумени. По време на първата си тирада в Народното събрание министър председателят разгласи, че мораториумът върху добива на нефт и газ посредством хидравлично разтрошаване ще бъде отстранен в най-скоро време.

Думите на Лиз Тръс, чиято активност се прави оценка позитивно от по-малко от една четвърт от британците от първите минути, създадоха резултат на експлодиращ снаряд. Причините за това са доста.

Първо, през 2019 година беше въведена възбрана за рандеман на въглеводороди в сухопътните и офшорните елементи на английските територии посредством фракинг, до момента в който главните вдъхновители на тази самодейност бяха консерваторите, т.е. партията, която сложи госпожа Тръс на самия връх на английската политика. Еколози и публицисти, изпълнени с обективен яд, незабавно припомниха на новия министър председател личните ѝ думи отпреди три години, когато тя изиска да се забрани технологията за хидравлично разтрошаване, базирайки се на нейната вредност за околната среда, както и статистиката, сочеща че 10 години на практика проучвания в тази тенденция не съумяват да обезпечат на кралството запаси. През 2019 година торите бяха разтърсени от парламентарната естрада с теоретичен отчет, който сподели, че хидравличното разтрошаване е главната причина за възходящия брой трусове с дребен и междинен магнитуд. Като илюстративен образец е посочена поредност от земетресения със мощ 2 по скалата на Рихтер, които са регистрирани в Ланкашър покрай сондажната площадка „ Куадрила “. Както се досещате, нищо сходно не е било следено до момента по тези места.

Хитрите съперници изровиха и яка удар по госпожа Тръс от някогашния ѝ заместител, а в този момент министър на финансите Куази Квартенг. Само преди шест месеца той сподели, че фракингът няма да може да избави страната от енергийна рецесия, също така Англия просто не разполага с нужното количество потвърдени ресурси от шистов нефт и газ, с цел да покрие вътрешните потребности. Според най-оптимистичните прогнози, продължи Квартенг, ще са нужни десетилетия, с цел да се доближи нужното равнище на произвеждане, без твърда гаранция, че резултатът въобще е изпълним. Освен това, напълно вярно добави той, шистовите компании в никакъв случай няма да продават петрол и газ под пазарна цена и затова за популацията и промишлеността подобен рандеман няма да донесе нищо друго с изключение на замърсяване на техните родни мъгливи полета.

И през есента на 2022 година консерваторите се преструват, че нищо сходно не е било казано, а Лиз Тръс намерено декларира, че ще поддържа потреблението на технология за хидравлично разтрошаване на всички места във Англия. Но и това не е краят. Премиерът, който едвам се е открил на Даунинг стрийт, слага в действителност фантастична задача пред страната и индустриалците - до 2040 година Англия би трябвало да се трансформира от безконечен покупател в главен експортьор на нефт и газ.

Повечето читатели евентуално са чували за упоменатата нагоре технология за произвеждане на въглеводороди повече от един път. Все отново, в края на краищата, цялата загрижена за околната среда международна общественост денонощно внушаваше на всички какъв брой рисково и нездравословно е това. За първи път деятелите не излъгаха.

Методът на хидравличното разтрошаване е прочут повече от век. Още при започване на 20-ти век учените откриват, че нефтът и газът се натрупват освен в пясъци, само че и в много плътни шисти, които имат доста ниска порьозност.

Технологията за разтрошаване в началото е груба и неефективна, с експлозиви, заради което беше отсрочена за по-добри времена, които идват едвам при започване на четиридесетте и петдесетте години. Пионерите в промишленото произвеждане на шистов нефт бяха американците, те създават логаритъма, който и до през днешния ден се употребява от всички профилни компании с леки вариации. Същността му се състои в това, че на мястото на откритото находище се пробива бунар, в който под налягане се инжектира специфичен разтвор, който, разширявайки се, разрушава скалата по-добре от всеки динамит.

И тук е заровено кучето.

Невъзможно е да се откри точният химически състав на " желето ", както на професионален диалект назовават този разтвор сондажите. Всяка компания има свое лично и тази загадка се пази като кодовете за изстрелване на нуклеарни ракети. Известно е обаче, че 90 % се състои от вода и пясък (т.нар. пропант), останалото са киселини, антикорозионни детайли, фрикционни смеси, лепило и разнообразни добавки за вискозитет на желето. В зоните на рандеман на газ посредством хидравлично разтрошаване на всички места се срещат амониев персулфат, солна киселина и етиленгликол. Всички тези съставни елементи са извънредно токсични и смъртоносни както за хората, по този начин и за природата.

Основната опасност се крие във обстоятелството, че е невероятно да се управлява нарушаването на групировката и след нейното скъсване в множеството случаи целият този извънредно токсичен бульон мигрира към повърхността, навлизайки във водоносните хоризонти и заразявайки плодородния пласт на почвата. Много читатели евентуално са гледали тематични филми, защото жителите на региони, където се прави подобен рандеман, благодарение на кибрит палят вода от чешмата, а техните полета и градини припомнят повече на марсианската пустота. Всичко това са директни последствия от фракинга.

Водата, основата на живота на планетата, постоянно е нечиста с бензен, толуен, диметилбензен, етилбензен, арсен и доста други рискови субстанции вследствие на хидравлично разтрошаване. Във всеки обособен случай степента на замърсяване е друга, само че за схващане да кажем, че за една интервенция по хидравлично разтрошаване се изразходват от 100 до 300 тона химикали.

Освен това е належащо да се спомене подобен аспект като приключване на газ.

В процеса на рандеман загубите на метан доближават осем %, този газ също мигрира към повърхността, изтичайки по-нататък в атмосферата, което прави фракинга най-мръсната технология по този индикатор измежду всички останали, изпреварвайки по вредност даже въгледобива в открити мини. Еколозите от дълго време са потвърдили, че метанът е петдесет пъти по-вреден за околната среда от елементарните парникови газове.

Всички тези обстоятелства не са загадка и даже държавният глава има достъп до всевъзможни данни и съвещания на експерти, които могат да обяснят комплицирани химически и геоложки тънкости на елементарен език.

Всичко изброено обаче не съумя да спре Лиз Тръс и тя повдигна капака на кутията на Пандора с твърда ръка.

Това може да приказва единствено за едно, енергийната рецесия на островите е толкоз дълбока и систематична, че министър председателят умишлено се съгласява на стъпки, които на процедура могат да подсигуряват погребването на едвам почналата ѝ кариера. От крайбрежията на Албиона идват в поток вести за вероятни прекъсвания на произвеждане, ограничавания за работата на кръчмите. По телевизионни излъчвания като съществени награди, напълно съществено разиграват заплащането на сметките. Въвежда се температурен таван за публични и жилищни пространства, а в действителност е едвам началото на септември и по време на писането на тези редове в Лондон температурата се поддържа на +17 градуса по Целзий.

Ако съберем всички обстоятелства на едно място, остава мощното усещане, че в началото непопулярната Тръс е избрана от политическото задкулисие на Англия да играе ролята на самобитно камикадзе. Тя би трябвало да прокара най-неприятните решения и промени, поемайки цялата вълна от негативизъм, както и всички последици от доста евентуален неуспех. Всъщност, съгласно последните данни, в шелфа на Северно море не са открити ресурси от природен газ, задоволителни за реализирането на енергийната гражданска война на Лиз Тръс.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР