Лицето на всеки град е неговата архитектура. Има много еднакви

...
Лицето на всеки град е неговата архитектура. Има много еднакви
Коментари Харесай

Най-голямата военна болница в света е при съседите

Лицето на всеки град е неговата архитектура. Има доста идентични здания, само че има и такива, които нямат аналог в различен град и точно това притегля освен туристи, само че и създатели, които вземат решение да снимат филми на техния фон.

Част от постройките, които ще представим тук са издигнати в средата на предишния век в жанр брутализъм, социалистически модернизъм и соцреализъм.
1. Музеят на авиацията (Бившият югославски авиационен музей)
Една от най-дълго строените здания в Белград по време на социализма, която и до през днешния ден украсява сръбската столица. Строителството на футуристичното оборудване стартира през 1957 година и приключва през 1988 година Още една година е била нужна, с цел да се приготви постройката за формалното разкриване.

Нестандартните форми на постройката са се родили в мозъка на инженера от Сараево Иван Щраус, който с помощта на творбата си след време получава влиятелна архитектурна премия.


2. Военно-медицинската академия
Благодарение на старанието на висококвалифицирани експерти от Централния проектантски институт CUVI, се е родил голям медицински комплекс, който умерено може да се употребява като фон на приказен филм, а не за лечение на заболели. Разгънатата застроена повърхност на ВМА е 180 000 кв.м, което трансформира постройката в най-голямата военна болница в света.

И до през днешния ден там работят лекари и учени от 27 клиники и 17 института. В региона на ВМА са ситуирани Център по трансплантация, Националния токсикологичен център и профилирани клиники, в чийто стационар могат да бъдат признати по едно и също време до 1000 души.


3. Жилищната постройка Карабурм или къщата „ Тоблерон “
Пълната съсипия след Втората Световна война се трансформира в подтик освен за възобновяване на града след бомбардировките, само че и даде опция на архитекти и строители да трансфорат Белград в пробна площадка.

Нетипичният за европейските страни дизайн на футуристичната постройка е дело на арх. Риста Секерински. Построена е през 1963 година, а 6 години по-късно с The Toblerone Building се е срещнал целия свят.




4. Небостъргачът Genex или Западната врата на Белград
И до ден сегашен постройката се счита за една от архитектурните забележителности на Сърбия. Архитектурният отбор съставлява две 35-етажни здания, свързани между тях с мост на последните етажи. На самия връх на кулата, в структурата, в която доминират съвременни за тези времена функционални структури и линейни форми, е ситуиран кръговиден въртящ се ресторант с панорамна панорама към града.

Небостъргачът е издигнат през 1977 година по план на арх. Михаил Митрович. Кулата е висока 140 метра и до през днешния ден е втора по височина в Белград и трета – в Източна Европа.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР