Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите

...
Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите
Коментари Харесай

Литовците гласуват днес за президент

Литовците гласоподават на президентски избори след акция, доминирана от въпросите на защитата, защото Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си по отношение на прилежаща Русия, съобщи Франс прес.

Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи със мощно милитаризирания съветски ексклав Калининград, се притеснява, че може да бъде идната жертва на нахлуване, в случай че Москва завоюва войната си в Украйна.

" Разбирането в Литва за съветската опасност е единомислещо и неоспоримо, а главните претенденти са съгласни с него ", обобщава Линас Кояла, шеф на Центъра за източноевропейски проучвания във Вилнюс.

Проучванията дават на настоящия президент Гитанас Науседа, 59-годишен някогашен банкер, който се бори за втори мандат, удобна преднина пред останалите седем претенденти, измежду които са министър-председателят Ингрида Шимоните и известният юрист Игнас Вегеле.

Наблюдателите предвиждат, че Науседа ще завоюва на втория тур, който ще бъде създаден на 26 май.

На първия тур Науседа се чака да завоюва над 35 % от гласовете, съгласно последното социологическо изследване, което дава на Вегеле 12 %, а на Шимоните 10 % поддръжка.

Литовският президент управлява външната политика взаимно с държавното управление и взе участие в срещите на върха на Европейския съюз и НАТО.

Той обаче би трябвало да се съветва с държавното управление и Народното събрание, преди да назначи най-високопоставените държавни чиновници, добавя Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР