Литовският министър на външните работи Линас Линкевичус посрещна днес израелския

...
Литовският министър на външните работи Линас Линкевичус посрещна днес израелския
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху е първият израелски премиер, пристигнал на посещение в Литва

Литовският министър на външните работи Линас Линкевичус посрещна през днешния ден израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който дойде в Литва, с цел да балансира "невинаги другарските връзки " сред еврейската страна и Европейски Съюз, като продължи доближаването с източните страни от общността, които му наподобяват по-малко благосклонни от западните, изключително в Организация на обединените нации, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

"Желая да реализира равновесие в не всеки път другарските връзки на Европейския съюз с Израел, с цел да поддържаме по-справедливи връзки ", сподели Нетаняху в Ерусалим преди да замине за Литва на първто посещаване на израелски министър председател в балтийската република. "Правя това посредством контакти с блокове страни от Европейски Съюз, страните от Източна Европа и в този момент с с балтийските страни и други страни, несъмнено ", добави той.

По време на четиридневната си аудиенция ръководителят на израелския кабинет би трябвало да взе участие в среща на високо ниво във Вилнюс с министър председателите на трите балтийски републики: на Литва Саулюс Сквернелис, на Латвия Марис Кучинскис и на Естония Юри Ратас.

В продължение на месеци Нетаняху предизвиква политическо доближаване с страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), чиито националистически позиции нервират останалите страни от Европейски Съюз. Израелският министър председател се пробва да сътвори политически съюз с страните, които бяха част от руския блок, против по-голямата част от западноевропейските страни, считани за по-малко благосклонни към Израел, изключително при гласувания в Организация на обединените нации.

"Бях поканен на среща на върха на балтийските страни...Това демонстрира засилващите се позиции на Израел в света " сподели Нетаняху в известие, публикувано от неговата канцелария преди заминаването му.

Тази вечер израелският и литовският министър председател ще имат двустранна среща, преди на следващия ден към тях да се причислят латвийският и естонският им сътрудник. По-късно в петък Нетаняху ще бъде признат от литовския президент Далия Грибаускайте.

Литва не последва Съединените щати в признаването на Ерусалим за столица на Израел и поддържа нуклеарната договорка с Иран, без значение от опълчването на Съединени американски щати и еврейската страна, напомня Асошиейтед прес. Корените на Нетаняху са от Литва - родителите на майка му са живели в село Седува, в централната част на страната. Над 90 % от 240-те хиляди евреи в Литва са били избити през Втората международна война, като ролята на литовските бойци в тези събития е сензитивна тематика, защото страната се счита за жертва на нацистката и на руската окупация.

Нетаняху ще участва на възпоменателна гала на мястото, покрай Вилнюс, където нацистите и техни литовски съдружници са избили 100 000 души, ще се срещне с литовци, които са помагали на евреи по време на войната, и ще посети синагоги.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР