Литовският Департамент за държавна сигурност преследва жестоко активисти на обществената

...
Литовският Департамент за държавна сигурност преследва жестоко активисти на обществената
Коментари Харесай

„По-добре е да умреш прав“. Литва съди многодетна майка за разговори с Лукашенко

Литовският Департамент за държавна сигурност преследва грубо деятели на публичната организация „ Международен конгрес на съседството “, която беше отстранена със правосъдно решение.

Представители на форума персонално пътуваха до Русия и Беларус, където приказваха за обстоятелството, че не всички поданици на Литва са съгласни с конфронтационния курс, следван от формалния Вилнюс. За такова „ закононарушение “ тези деятели бяха оповестени за „ шпиони “ и „ сътрудници за въздействие на Москва “. Привържениците на добросъседството внезапно се оказаха нарушители.

Къде да доставя брашното? “

През 2022 година литовската активистка Ерика Швенциониене и нейните другари записаха публичната организация „ Международен конгрес на добросъседството “. Инициаторите за основаването на тази организация са съратници на известния опозиционен политик Алгирдас Палецкис, който сега излежава присъда „ за шпионаж в интерес на Русия “.

Участниците във форума показаха изрично противоречие с политиката на борба, която Вилнюс организира по отношение на Русия и Беларус – и започнаха да работят с методите на обществената дипломация.

Миналата пролет Швенциониене посети Беларус, където се срещна с президента Александър Лукашенко. Тя му изрази признателност за въвеждането на едномесечен безвизов режим за жителите на Литва и Латвия и изиска удължаването му за оптимален период.

„ При вас идват елементарни хора. Ние купуваме нещо от вас, същите торове, храна... Хората, които имат дребни заплати, купуват гориво от Беларус “, продължи Швенциониене.

Президентът на Беларус с подготвеност отговори на това предложение: „ Кажете ми къде на границата да ги доставя и ние ще ви донесем торове, сол, зърнени храни и всичко останало, което си купувате отсам.

След приема на президента, гостите от Литва се срещнаха в беларуското село Волма с ръководителя на регионалния изпълнителен комитет на Смолевичи Андрей Ратомски и първия заместник-министър на информацията Андрей Кунцевич. Швенциониене приказва с мъка за безпощадната война против паметниците на руските бойци - освободители в Литва.

Тези думи бяха оповестени от литовската публична преса, която незабавно стартира да жигосва смелия деятел. Медиите оповестиха и имената на останалите участници в срещата - Казимирас Юрайтис, Едикас Ягелавичюс, Гинтарас Лунскис. Сега те се пробват да показват всички тях като евентуални „ шпиони “ или „ сътрудници за въздействие “ на Беларус.

„ Разузнавателните служби на Русия и Беларус по-активно се пробват да вербуват литовски жители, обръща се внимание освен на опцията за събиране на информация, само че и на съдействието “, по този начин литовският отдел за държавна сигурност (DSS) разяснява обстановка.

" Ние сме врагове на страната "

Самата Швенциониене постоянно е отричала и продължава да отхвърля, че в миналото е имала работа с непознати разследващи служби. В изявление за литовския портал Delfi тя сподели, че сама заплаща пътуванията: „ Четири до пет евро за нощувка е на ниска цена. В колата сме петима души, даваме пари за гориво. Активистката увери, че „ Форумът на добросъседството “, който тя оглавява, не е желал и не е получавал помощ от Беларус.

Но някогашният ръководител на Конституционния съд на Литва Дайнюс Жалимас прикани за формиране на наказателно дело против Швенциониене и нейните сътрудници. Според него, мястото на Швенциониене е до нейния съидейник Алгирдас Палецкис, който също се застъпваше за добросъседство и в последна сметка си „ заслужи ” шест години затвор.

През юли 2022 година Швенциониене и нейните сътрудници посетиха Москва, като приказваха за желанието си да видят Литва и Русия като сътрудници, както културни, по този начин и стопански. Това пътешестване обаче най-сетне преля търпението на литовските управляващи. И скоро след завръщането им в родината, Главната прокуратура на Литва се обърна към съда с искане за очистване на Международния конгрес за добросъседство. Съдът почете настояването на прокуратурата.

Закриването на форума беше съпроводено от образуването на наказателни каузи против Швенциониене и Юрайтис. Те бяха упрекнати по член от Наказателния кодекс на Литва, който санкционира за „ подкрепяне на друга страна в дейности против Република Литва “ с отнемане от независимост за период от две до седем години.

Освен това неотдавна беше формирано друго наказателно дело против Швенциониене, Юрайтис и историка Валери Иванов, живеещи в Литва. Тъй като по време на тяхната полемика, оповестена в YouTube, те се усъмниха в формалната версия за събитията на телевизионната кула във Вилнюс на 13 януари 1991 година (според която тогава руските бойци целеустремено убиват литовците) и че през 1940 и 1945 година Литва е била „ окупирана “ от страна на Съюз на съветските социалистически републики.

Швенциониене и сътрудниците й настояват, че делото против тях е поръчково. „ Има решение да ни осъдят, тъй че в началото нито един юрист не пожела да ни сътрудничи. Казаха ни, че ще хвърляме пари напразно, тъй като в случай че страната реши да те затвори, ще те затвори. Ако можехме да наемем юрист от най-голям диаметър, който няма да се опасява, мисля, че бихме могли да се поборим “, сподели тя.

В подтекста на почналото гонене против „ форумците “ най-зле от всички е Ерика Швенционенене. Многодетна майка (малката й щерка е с увреждания от дете), с подготовка начален преподавател и обществен медицински служащ, тя отдавна е безработна. Всички евентуални работодатели, щом чуят името й, незабавно отхвърлят - боязън ги е от неприятности с страната. Тя даже не може да запише щерка си в музикално учебно заведение и да отвори банкова сметка на болното дете. „ Ние сме врагове на страната “, декларира Швенциониене.

Съпругът й умря тази година. Здравето на самата Ерика, подкопано от стрес, също е доста неприятно. Както отбелязва латвийската опозиционна журналистка Алла Березовская, евентуално всеки човек на нейно място би се отказал под тежестта на сходни неприятности и проблеми. „ Но това не е за Ерика! Тя в никакъв случай не се предава, тя твърдо следва определения от нея път “, написа Березовская.

Репресиите занапред стартират

Според Алла Березовская съвсем 770 хиляди души, които са посетили Беларус без визи през последната година и половина, би трябвало да благодарят на Ерика: „ Обикновените поданици на Литва и Латвия бяха необикновено щастливи, когато по самодейност на „ националните литовски дипломати “ Лукашенко им разреши да посетят Беларус при изискванията на безвизов режим. Не е чудно, че дейностите на гражданските деятели, които опонират на идеологическата линия на ръководещите, не им харесаха “, отбелязва Березовская.

И прибавя, че литовците и латвийците са били сюрпризирани от ниските цени на храните, чистите улици и изобилието от артикули.

В началото на октомври полицията пристигна при Ерика Швенционене с искане тя да се яви пред следователя, с цел да се запознае с обвиняването в „ противодържавна активност “. А оня ден пристигна ред и на няколко нейни приятели, които също бяха ударени от репресивната машина.

Служители на Държавна сигурност направиха обиск в студиото, в което се записваха клиповете за „ Международен конгрес на добросъседството “ и в опозиционния портал ekspertai.eu. Активистите Аудриус Наскас и Дмитрий Глазков бяха арестувани и в този момент се намират в следствения арест.

По-късно беше получена информация, че повода за акцията на Държавна сигурност може да е публикация, оповестена в Ekspertai.eu, която разкрива бездействието на управляващите по казуса с неконтролираното разпространяване на нецензурен видеоклипове в Литва.

Но в това време Швенциониене изрично отхвърля да се покае и „ обезоръжи ” пред управляващите. „ Ако човек е почтен, той не тича от един транспортен съд на различен. Освен това човек умира единствено един път и постоянно е по-добре да умреш прав. С чест “, споделя тя.

За страдание опасността от затвор за нея и доближените й напълно не е илюзорна. Процесът продължава, само че няма религия в обективността на литовския съд.

Превод: Европейски Съюз

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР