Литопанспермиа – добавете тази дума към вашия нов речник на

...
Литопанспермиа – добавете тази дума към вашия нов речник на
Коментари Харесай

Земята ли е пръснала живота из Слънчевата система?

Литопанспермиа – прибавете тази дума към вашия нов речник на галактическите думи. Но какво тъкмо значи тя? Означава разпространение на живи организми, съхранени в земни скални части, които политат към открития космос след огромни метеоритни конфликти. В този смисъл точно формите на земния живот са така наречен галактически нашественици, познати от научната фантастика.

В ново проучване учени изследват вероятността части от земната кора след гърмеж на повърхността на Земята, породен от метеорити през последните 3.5 милиарда години, да са популяризирали семената на живота на други планети от нашата Слънчева система.

Както евентуално може да се допусна от името, литопанспермиа е трансформация на механизма панспермиа, който стъпва на хипотезата, че животът може да прескача от едно планетарно тяло към друго, след настъпването на пагубни събития.

Устойчива бактерия, която е еволюирала на Планета А, бива изхвърлена от повърхността, заклещена в парче канара. Ако тя разполага с добър щит и има капацитет да оцелее в рискови условия, то е изцяло евентуално да доближи до Планета Б посредством астероид, носейки капацитет да се развъди на новото място.

 Слънчева система

Най-хубавото е, че ние знаем, че транспортният механизъм или панспермиата съществува – скали от Марс, да вземем за пример, са открити като астероиди на Земята. Така че не е чудно, че биологичен материал също може да бъде превозен, с помощта на тези процеси.

И колкото повече учените разкриват, че някои бактерии (сполучливо наречени екстремофили) могат да съществуват в рискова заобикаляща среда, толкоз по-реалистична звучи хипотезата за панспермиа.

Естествено, тези догатки провокират доста метафизичен полемики измежду астробиолозите. До скоро се разясняваше тематиката, че извънземният живот е пристигнал от Космоса и е зародил живот на Земята посредством астероид милиарди години обратно?

Сега пък се разисква противоположното – допустимо ли е животът от нашата планета да е бил доставен с куриер-метеорит към други обекти в Слънчевата система, да вземем за пример на Марс или даже Европа?

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР