Липса на медсестри блокира операции на сърцето в отделението по

...
Липса на медсестри блокира операции на сърцето в отделението по
Коментари Харесай

Липса на медсестри блокира операции на сърцето за деца

Липса на медсестри блокира интервенции на сърцето в отделението по детска кардиология. Това стана ясно от изявление на началника на клиниката проф. Анна Кънева пред bTV.

„ Детската кардиологична клиника работи. В отделението по детска кардиология се примат деца, в отделението по детска реанимация се одобряват деца. За избран интервал от време е спряна хирургичната оперативна интензивност, тъй като дефицитът на медицински сестри е сериозен “. Това уточни тя на въпрос за какво са спрени интервенциите на деца в болничното заведение.

По думите й 8 сестри липсват в отделението по детска реанимация, с цел да се реализира обикновено работата.
„ Една сестра би трябвало да даде 7 или 8 спомагателни наряди по 12 часа,
с цел да може да се реализира естествен размер активност. Това се оказва невероятно “, прибавя тя.

За да понижат размера на ексклузивен труд, са създали подобен график на работа. В него 10 дни – 2 седмици, се планува да няма хирургична интензивност, в идващите 2 седмици да имат интервенции. В един избран интервал от време в цялото поделение остава на работа една здравна сестра за 24 часа, която би трябвало да гледа всички деца.

По думите на проф. Кънева в болничното заведение е основана специфична служба сестра-обучител, която ще образова новопостъпилите сестри.
„ Нашата интервенция мина тъкмо преди месец, за нея чакахме 1 година.
Като причина за анулацията на интервенциите беше изтъкната непрекъсната липса на сестри, което видях с очите си “, сподели Катя Трифонова, майка на 15-годишно момче. Майката е спряла сина си от учебно заведение преди интервенцията, в този момент се възвръща сполучливо. По думите й в болничното заведение медицинските сестри били 24 часа до децата, непрестанно ги обгрижвали, макар че били очевидно изморени.

Нели Йорданова е майка на момче, родено със комплицирана сърдечна малформация и към този момент един месец чака за интервенцията. На 1 година и 4 месеца са му създали радикалната промяна, само че преди 2 години влезнали по неотложност в болница и се получили затруднения, поради които в този момент се постанова актуалната интервенция. „ Това е единственото място в България, в което се избавят детските сърца “, споделя Йорданова за Националната кардиологична болница.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР