Липса на ефективно разследване и упражняване на обвинителна функция като

...
Липса на ефективно разследване и упражняване на обвинителна функция като
Коментари Харесай

Защо управляващата коалиция поиска оставката на Гешев

Липса на " дейно следствие и практикуване на обвинителна функционалност " като цяло, липса на " успеваемост в следствието на корупцията " съответно по високите равнища на властта и липса на " дейно следствие на случаи или прогрес по каузи с висок публичен интерес " в прорез с " експлицитни законови, професионални и етични стандарти ". Това са част от претекстовете, с които ръководещата коалиция изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Искането беше дефинирано в декларация от името на ръководещата коалиция и парламентарните групи на " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ", която ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров прочете от трибуната на Народното събрание. Депутатите от четирите партии, подписали декларацията, посрещнаха с овации доводите, които Гюров посочи, и се изправиха на крайници при произнасянето на самото искане. Представителите на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи останаха по местата си.

Смяната на основния прокурор беше един от главните цели, към който ръководещите обединения се сплотиха по време на договарянията за сформиране на държавно управление. Създаването на " ефикасна и отчетна " прокуратура е и измежду водещите задължения в съдружното съглашение, което четирите партии подписаха.
19 неща, които ненавиждам у теб
Мотивите, изложени в декларацията за оставката на основния прокурор, са дефинирани в 19 позиции, които тезисно обгръщат целия периметър от рецензии към активността на прокуратурата и основния прокурор в последните години, в това число констатациите на европейските институции - отчети и позиции на Европейска комисия, резолюцията на Европейския парламент от октомври 2020г., мнения на Венецианската комисия, Индекса за господство на закона на World Justice Project за 2021 година и други (пълния текст на документа вижте в прикачения файл).
Прикачен файл

Реклама
На първо място е посочена " систематичната ерозия на върховенството на правото в страната ", която се дължи на построяването на олигархични зависимости на институциите, на корупцията по високите равнища на властта през последното десетилетие, и на неналичието на дейно следствие и практикуване на обвинителна функционалност от българската прокуратура ". Това е и самобитно резюме на всички останали доводи, с които депутатите от ръководещата коалиция насочат настояването си.

Следва група от доводи, основани на констатациите и рекомендациите на европейските институции за казуса с върховенството на правото в България. Европейската комисия взема поради основополагащото решение на Европейския съд по правата на индивида по делото Колеви с/у България от 2009 година по отношение на " неналичието на ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор ". Отчита се и настояването на комисията за въвеждането на подобен механизъм като изискване за даването на финансиране по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Бездействието на прокуратурата по случаи на корупция по високите етажи на властта са " довели до налагането на наказания по силата на Глобалния закон " Магнитски ", се споделя в декларацията. Сочат се и съответни образци за липса на дейно следствие или прогрес по каузи с висок публичен интерес: делата по източването и банкрута на КТБ, въпросът " Осемте джуджета ", въпросът " Апартамент-гейт ", въпросът с необяснимото благосъстояние, демонстрирано в резиденцията на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Управляващите обръщат внимание и на политическите обвързаности, които прозират зад " изборното активиране на управлението на прокуратура ", както и " редица политически стимулирани изявления и съответни дейности на основния прокурор ", в това число " обществено изразени отрицателни оценки и квалификации за обособени политически водачи, както и околните връзки с други политически водачи ". Декларацията засяга " разгласяването на информация, добита със специфични разследващи средства, в това число и във връзка с президента ", и " нахлуването на въоръжени лица на директно послушание на основния прокурор в постройката на Президентството ". Заявава се, че основният прокурор " е позволил директно подчинената му Специализирана прокуратура да изиска всеобщо използване на СРС във връзка с стотици спокойно протестиращи български жители ".
Реклама
Впечатление буди и един от заключителните доводи, съгласно който оставката на Иван Гешев би дала опция на многото " почтени експерти ", които работят в българската прокуратура да " показват своята успеваемост ". Според ръководещите това е нещо, което тези прокурори не могат да вършат под управление, " което е изгубило публичното и институционална поддръжка ".
Право на мнение
В свое изявление преди днешното съвещание на Висшия правосъден съвет Гешев назова декларацията " спешен пиар ". Писмена на управлението на прокуратурата, разпратена до медиите минути по-късно, окачестви произнасянето ѝ от трибуната на Народното събрание като " директно нарушение на разделянето на управляващите, обезпечено от Конституцията на Република България ".

Министър-председателят Кирил Петков отхвърли тези обвинявания. " Всички българи имат право на мнение. Народните представители също имат право да създадат декларация за нещо, което имат вяра, че е реалност ", сподели Петков в ефира на Nova. Самият той приветства декларацията и уточни, че " тя съответствува с общото виждане на доста от българите, че сега нямаме Прокуратура, която да работи по този начин, както би трябвало ".

Всъщност настояването на оставката на основния прокурор не е изненада, а проява на поредност, за подобен политически ход се приказва още от началото на този парламент. А в края на ноември, по време на дебата по тематиката правораздаване в границите на договарянията за бъдеща коалиция, Кирил Петков съобщи: " Бих се радвал в този момент, като създадем съдружно болшинство, основният прокурор самичък да си подаде оставката, с цел да отпадне този проблем. Човек би трябвало да знае по кое време е време да се отдръпна. Надявам се той да гледа сега. " Заявлението му единствено маркира кардиналното единодушие на всички участници, че Иван Гешев би трябвало да бъде отхвърлен.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Право 1 Транспорт 2 Политика 3 Градове 1 Политика 2 Градове 3 Право Реклама
От юридическа позиция декларацията не задължава основния прокурор да подаде оставка, само че е мощен израз на политическа воля за промяна на прокуратурата и за задачите, които тази промяна би трябвало да си сложи - създаване на обвиняване по европейски стандарти, ефикасна битка против корупцията и проведената престъпност, освобождение на институцията от политически и всевъзможни други нерегламентирани въздействия, прекратяване на всякаква избирателност в дейностите ѝ и корист с пълномощия. Тя ясно сочи, че при настоящето си управление държавното обвиняване не може да разчита на поддръжка от страна на законодателната, а и изпълнителната власт, каквато имаше по-време на ръководството на ГЕРБ. Декларацията е и самобитна поръчка за последващи стъпки на Народното събрание в посока на същинска правосъдна промяна.

" Целта на декларацията е от най-високата естрада в страната да бъде изрично изразена политическата воля на съдружните сътрудници за оставката на основния прокурор. Основен фокус на ръководещата коалиция е битката за нулева корупция, като тя не може да бъде реализирана с Иван Гешев отпред на прокуратурата ", сподели за " Капитал " адв. Петър Кулински, депутат от " Продължаваме промяната ".

" Тази декларация предшества същинските стъпки в правосъдната промяна, които съдружните сътрудници към този момент приготвят и скоро следва да внесат. Разработват се съответни законодателни механизми, които ще намерят своето отражение в Закона за КПКОНПИ и в Закона за правосъдната власт ", добави още той.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР