Лимонената киселина е слаба органична киселина, която се среща в

...
Лимонената киселина е слаба органична киселина, която се среща в
Коментари Харесай

Какво е лимонена киселина?

Лимонената киселина е слаба органична киселина, която се среща в доста плодове и зеленчуци. Тя се употребява като добавка и консервант в доста храни.

Лимонената киселина е натурален съставен елемент на плодовете и плодовите сокове. Най-значимите количества се съдържат в цитрусовите плодове. Тя придава на лимона и лайма (зеленият лимон) присъщия им кисел усет. Лимонът, както и лаймът, съдържат най-вече лимонена киселина. Но и други цитрусови плодове като портокали и грейпфрути (и даже някои горски плодове) също съдържат огромни количества от нея.

Какви са изгодите за здравето ни от лимонената киселина?

Лимонената киселина може да бъде употребена като добавка и консервант в храната и може да се употребява за запазване на витамин С. Тя се употребява при консервирането, замразяването и изсушаването на храните.

Най-важните функции на лимонената киселина е нейното присъединяване в метаболизма и това е една от най-важните изгоди. Всъщност цикълът на лимонената киселина (известен още като цикъла на Кребс) е метаболитният път, по който храните се разграждат до вода, въглероден диоксид и сила.

Лимонената киселина също може да предотврати или забави образуването на камъни в бъбреците. Когато лимонената киселина е в състава на урината, тя се свързва с калция, разрушава дребни камъни, които може да се образуват, и възпира образуването на камъни посредством смяна на pH.

Друга изгода на лимонената киселина е, че усилва усвояването от тялото на някои минерали като магнезий, калций и цинк.

В кои храни се съдържа лимонената киселина?

 Цитрусите съдържат лимонена киселина

Лимонената киселина най-често се открива преди всичко естествено в цитрусовите плодове и цитрусовите сокове, само че участва в по-малки количества и в други плодове. Някои храни, които естествено съдържат лимонена киселина, включват:

- Лимони;

- Лайм;

- Грейпфрути;

- Портокали;

- Ананаси;

- Череши;

- Малини;

- Ягоди;

- Червени боровинки;

- Грозде;

- Домати.

Лимонената киселина се създава и употребява като хранителна добавка. Около 70% от създадената лимонена киселина се употребяват като добавка към храната, само че тя се употребява също по този начин и в медикаменти и някои козметични артикули.

Лимонената киселина се употребява както като натурален подобрител на усета, по този начин и като консервант в разнообразни храни, като конфитюри и желета и консервирани плодове и зеленчуци. Също по този начин се употребява и в сладолед, плодови питиета, бонбони и газирани питиета.

Лимонената киселина оказва помощ за регулирането на киселинността, само че работи и като антиоксидант. В консервирани храни тя може също да помогне за предотвратяване от ботулизъм, заради ниското си pH и киселинния си профил.

Друго приложение на лимонената киселина включва потреблението ѝ в производството на сапуни и почистващи препарати, употребява се в питателните оцветители, боите, козметиката и фармацевтиката като буфер, като интензивно вещество в производството на антивирусни носни кърпи. Лимонената киселина се употребява в индустриалната и строителна индустрия, както и за стоп-баня като част от процеса на проявление на фотографските ленти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР