„Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд.

...
„Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд.
Коментари Харесай

Асен Василев: Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета


„ Лимитът на нов държавен дълг се подвига от 7,3 милиарда на към 10 милиарда лв. с актуализацията на бюджета”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг след експертния съдружен съвет по актуализацията на бюджета.

Той уточни, че това нарастване на лимита на дълга в действителност е равно навръх това, което следващата година би трябвало да върнем по падежи по остарели задължения.

Той изясни, че приходната и разходната част на бюджета ще се усилят с 1,645 милиарда лв..

„ Имаме спомагателни доходи от 1 милиарда 645 млн. лева нето против които има планувани спомагателни разноски, които са свързани с антикризисните мерки”, сподели финансовият министър Асен Василев след експертен съдружен съвет за актуализацията на бюджета.

Бюджетният недостиг остава 4,1% и се резервира салдото.

Василев изясни, че до края на деня на 6 юни чакат спомагателни оферти, в случай че има, от съдружните сътрудници, след това ще има НСТС, а по-късно актуализацията на трите бюджета (на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса) ще мине през Министерския съвет, след което ще бъде подадена в Народното събрание.

„ Бюджетът е плануван при 2,9% растеж на Брутният вътрешен продукт и малко под 11% инфлация”, сподели още той.

„ Лимитът на нов дълг се подвига, с цел да може дълга, който би трябвало да изплатим следващата година по падежите да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви, в случай че имаме по-добри условия на пазара. А следващата година имаме заплащане по падежи, по остарели задължения към 2,5 - 3 милиарда,ще ви излъжа. Чисто механически това да се емитира при по-ниски лихви ", изясни Василев.

Той удостовери, че в актуализацията на бюджета са залегнали главно антикризисни ограничения.

„ Допълнителни промени ще има, главно в преструктуриране на министерства и ведомства за оптимизация”. Предложенията са от 1 юли да влязат в действие ограниченията на държавното управление за справяне с рецесията.

Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лв., да отпадне Данък добавена стойност върху хляба, да се вкарат обезщетения за цената на горивата към крайните консуматори, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР