Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България,

...
Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България,
Коментари Харесай

Асоциацията на топлофикационните дружества очаква от юли понижение на цените на парното с 5%

Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България, съобщи пред БНР, че не чака изненади във връзка с изравнителните сметки.

" Те касаят към този момент отминал интервал. Новите цени нямат нищо общо. От началото на юли до края на август всички в България ще получат своите сметки ".

Повечето топлофикации в страната желаят по-високи цени за парното и топлата вода от 1-ви юли, излиза наяве от заявките им в Комисията за енергийно и водно контролиране. Но " Топлофикация – София ", която към момента е затънала в задължения, предлага понижение на сметките за парно.

" На процедура не мисля, че това може да се случи. Топлофикациите залагат своите разноски със заключени формули. Получава се някаква стойност на цените на електрото и на топлото. В взаимозависимост от това по какъв начин са подредени тези разноски се дефинира цената на електричеството, което създава Топлофикация и на топлото.

За да желае " Топлофикация - София " по-ниско парно, значи би трябвало да желае да продава тока по-скъпо. Това е кръстосано субсидиране и не е позволено.

КЕВР ще контролира този въпрос с преразпределение на разноските на " Топлофикация – София ". " Топлофикация – Плевен " също упорства за понижение на цената на парното.

" Причината е напълно друга от тази в София. В края на предходната година " Топлофикация - Плевен " вкара в употреба доста съществени нови мощности за произвеждане на електрическа и топлинна сила. Това усили нейната успеваемост. Там рухването на цената е безусловно обикновено ".

Енергийният регулатор би трябвало да реши дефинитивно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни.

" По нашите планове, които са паралелни на КЕВР и дават някаква индикация излиза, че до 5% ще намалее парното приблизително за цялата страна. Няма да има покачване в цените ".

Крайният период за слагане на цифрови топломери е 2027 година, само че този развой на замяна към този момент е почнал доста съществено, изясни още той в предаването " Преди всички ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР