Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето

...
Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето
Коментари Харесай

Българската асоциация за туризъм: Летният сезон е застрашен, хотели няма да отворят

Летният сезон по Българското Черноморие публично е открит, само че множеството хотели са застрашени да останат без личен състав и да не отворят поради казуса с издаването на работни визи за чиновници от трети страни отвън Европейския съюз, съобщи пред TravelNews Ивелин Кичуков, ръководител на Българската асоциация за туризъм (БАТ). Според него обстановката към този момент е отчайваща.

„ Администрацията е абдикирала, а летният сезон към този момент стартира. Представителите на туристическия бизнес, с цел да оцелеят, са подали документи за хиляди служащи от трети страни, от които се нуждаят, само че за жалост те не могат да идват в България заради неналичието на организация от администрацията за обработка на документите “, разяснява Кичуков.

Въпреки обещанията от страна на страната интензивно да се ангажира в решаването на казуса с издаването на работните визи посредством разширение на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, към момента не са подхванати никакви ограничения.

БАТ е изпратила незабавно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки периоди.

„ Нашата страна не дава опция на хората да дойдат и да работят тук поради българската администрация, която не е в положение да провежда процеса по издаването на визи. Ние, представителите на туристическия бранш в страната, се обръщаме особено към институциите за особено внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, обвързван с невъзможността чиновници от трети страни да получат работни визи “, написа в писмото.

БАТ упорства незабавно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за евентуални служащи от трети страни, да се обезпечат спомагателни работни места в българските посолства, както и да се подхващат други ефикасни и позитивни ограничения, като командироване на чиновници от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия бранш в нашата страна.

" Визовият център в Узбекистан съвсем от един месец не дава опцията за записване на дати за подаване на заявление за виза. Неговата електронна система на 10 дни дава алтернатива единствено за интервал от няколко часа за записване на час за подаване на заявление за виза. Ако някой има шанс да уцели този времеви диапазон, то той би имал късмет получи дата след към 20 дни, в която занапред да подаде документи за заявление за виза „ Ц “. След подаването на заявката, интервалът за обработка на визи е още 30 дни. Това на процедура значи, че чиновниците, които биха имали имат шанса да стигнат до стадий „ подаване на заявление за виза “, биха могли да дойдат едвам през втората половина на летния сезон, което е пагубно ", изясни Кичуков.

По думите му ситуацията е още по-тежко за служащите, искащи да работят в България от Киргизстан, Непал, Индия и Бангладеш. Гражданите от Киргизстан пътуват стотици километри, с цел да подадат заявление за виза чак в посолството в Казахстан. Визовият център в Алмати, който е по-близо до границата на Киргизстан, е оповестил, че няма свободни дати за подаване на заявки за виза „ Ц “. Рядко се отпускат свободни часове единствено в Астана, която се намира на 12 часа път от Киргизстан. Там свободните дати са от 20 до 30 дни напред. Обработката на визи е повече от 30 дни.

В туристическия бранш незапълнените работни места към сегашния миг са над 70 000 броя (в съпоставяне с предходната година, когато беше към 50 000), от които почти 25 000 броя са в област Бургас и 20 000 броя в област Варна, демонстрират данните на БАТ.

" Ако дадем образец със прилежаща Гърция – там свободните работни места са над 150 000 броя в туристическия бранш, само че за разлика от нашите тежки процедури по издаване на работен визи, техните са доста бързи и улеснени, което ги прави и желана дестинация за служащите ", разяснява Ивелин Кичуков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР