Лимецът е изключително здравословно житно растение. Служел е за храна

...
Лимецът е изключително здравословно житно растение. Служел е за храна
Коментари Харесай

Здравословни ястия с лимец

Лимецът е извънредно здравословно житно растение. Служел е за храна още на античните ни предшественици, които са го предпочитали пред пшеницата.

Разликите сред лимец и модерната пшеница са няколко. Лимецът има елементарна генетична конструкция, формирана от 14 хромозоми. За разлика от него, модерната пшеница съдържа 42 хромозоми. В съпоставяне с модерните сортове пшеница, едрозърнестият лимец е с два пъти по-високо наличие на Витамин А, има 4 пъти повече бета-каротен, 4 пъти повече лутеин и 5 пъти рибофлавин.

Освен високото наличие на тези витамини и минерали, лимеца е и доста мек, и елементарен за асимилиране. Впечатлява със забележителните си вкусови качества.

Тази обичана храна на фараоните е желана и до през днешния ден, най-много от феновете на здравословна и нискокалорична храна. С лимеца можете да започнете от сутринта. Перфектната закуска е лимец с кисело мляко и мед. Освен, че е вкусна, тази закуска ще ви зареди с протеини и антиоксиданти за целия ден.

 Лимец

Лимец с кисело мляко и мед

Необходими артикули:

1 чаена чаша еднозърнест лимец, ½ кофичка кисело мляко, 1 с.л. домакински мед

Начин на подготвяне:

Лимецътсе измива добре и се отцежда. От предходната вечер се накисва в киселото мляко и се оставя в хладилника. Когато го извадите за консумация, му прибавете меда.

Ето и по какъв начин може да приготвите здравословния лимец за консумация в обедното и вечерно меню.

Супа с лимец

 Лимец с домати

Необходими артикули:

2/3 кафена чаша лимец, 1 глава лук, 3 дребни разноцветни чушки, връзка магдноз, 3 моркова, джоджен (6 листчета пресен/2 щипки изсушен), 2 домата, 3 с.л. зехтин, сол

Начин на подготвяне:

Нарязвате лука на едро, морковите на кръгчета, чушките почиствате и нарязвате на едри кубчета, ситно накълцвате дръжките на магданоза, и ги слагате в подобаваща тенджера. Добавят им се солта и зехтина. Оставяте ги да заврят.

Когато това стане, се прибавя лимецът и ситно нарязаните листенца джоджен (ако употребявате изсушен, го стрийте). Оставете да ври на спокоен огън, до момента в който лимецът поомекне. След това се прибавят настърганите домати, като се оставя да се довари. Веднага след събаряне от огъня, супата се посипва със ситно накълцаните листа магданоз. Сервира се топла или студена - по избор.

 Зърна лимец

Здравословно ядене с лимец

Необходими артикули:

2 ч. ч. авансово сварен лимец, 1 приблизително огромна глава лук, 1 домат, 1/2 връзка магданоз, 1 яйце, 2 с. л. зехтин, 1/2 с. л. сол

Начин на подготвяне:

Зехтина се загрява и в него се задушава едро нарязаният лук и ситно нарязаните дръжки на магданоза. Когато това стане, в съда се изсипват нарязаният на кубчета домат и свареният лимец. Добавя се сол и при непрестанно бъркане се задушава. Когато е готово, сваляте от огъня и добавяте добре разрушеното яйце. Сместа се разбърква пламенно и се разпределя в чинии. Ястието се сервира незабавно и се употребява топло.

Консумацията на лимец се предлага от Петър Дънов. Дава се като храна за физическо и духовно филтриране.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР