Ликът на световноизвестния български скулптор и художник Христо Явашев-Кристо, който

...
Ликът на световноизвестния български скулптор и художник Христо Явашев-Кристо, който
Коментари Харесай

Пускат първата пощенска марка, посветена на Христо Явашев-Кристо - slava.bg

Ликът на световноизвестния български ваятел и художник Христо Явашев-Кристо, който тази година умря на 85-годишна възраст, е към този момент на марка от Български пощи. Дизайнът и илюстрацията е дело на Михаела Караджова, известна с артистичния псевдоним Stalker since 1993, съобщи бТВ.

"Това е първата пощенска марка за Христо Явашев, прочут като Кристо, и е първата марка с моя дизайн и илюстрация върху нея. Казвайки това на глас и пишейки го е сюреалистично, тъй като е оттатък фантазиите ми ", споделя Михаела Караджова във "Фейсбук ".

Пощенската марка в блок излиза в тираж от 5100 броя, като със специфичния пощенски щемпел означават 85-годишнината от рождението на Кристо.

"Поканата да планирам специфичен щемпел и пощенска марка за подобен необикновен актьор като Кристо, на който се удивлявам, е нещо, което ще помня вечно с чест и признателност ", споделя Михаела.

"Отне ми седмици, с цел да имам смелостта да стартира неговото портретуване. Когато нещо е толкоз огромно и се възхищаваш на индивида, който ще портретуваш, изпитваш потребността да покажеш почитание към неговата персона и изкуство и да не прецакаш нещата ", добавя илюстраторката.

"След съвсем обсесивно дълги изследвания, четене на книги, публикации и разглеждане на албуми за Кристо, стигнах до концепцията той самичък да се опакова в пощенския блок с неговото изкуство ", споделя Караджова.

"Кристо е жител на света, само че имам вяра, че Париж е свещено място за него. Париж е мястото, където той среща Жан-Клод през 1958 година и годината, в която те се влюбват. По думите му: "След като избягах от България през Прага, фантазията ми беше да отида в Париж, където се случваше всичко ", добавя тя.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР