Лихвата за забавени плащания да се намали, предлагат депутатите Десислава

...
Лихвата за забавени плащания да се намали, предлагат депутатите Десислава
Коментари Харесай

По-ниска наказателна лихва при забавени сметки искат депутати

Лихвата за забавени заплащания да се понижи, оферират депутатите Десислава Атанасова и Радомир Чолаков с промени в Закона за отговорностите и договорите, които са импортирани в Народното събрание.

Когато забавеното заплащане се дължи от търговец, то наказателната рента да не може да надвишава главният лихвен % на Българска народна банка, който в този момент е 0%, плюс 8 процентни пункта.

Когато длъжникът е физическо лице, наказателната рента да е 4%, написа в предлагането. Вносителите припомнят, че сега наказателната рента е главният лихвен % на Българска народна банка плюс 10 процентни пункта, до момента в който в Европейски Съюз тя е не повече от 8%.

Надбавката за заплащане на просрочени отговорности от 10% е избрана у нас преди повече от 20 години при напълно друга икономическа конюнктура, написа в претекстовете към законопроекта.

Според тях задържането на наказателната рента на тези високи равнища, при изискване, че лихвите на банките са близки до нулата, дефинира характера на лихвата за веселба не като компенсационен, а като санкциониращ.

Фирми бавят заплащанията

Примери демонстрират, че даже дребни по мярка забавени заплащания могат да се трансфорат в непостижими суми за връщане, което допуска банкрути за търговци или изпадане в невъзможност на жители.
 istock istock
Най-често жертви на сходни практики се оказват дребни фамилни компании, възрастни хора, пенсионери и обществено слаби жители, които пренебрегват водените против тях каузи от компании монополисти като топлофикации, електроразпределнието и така нататък и постоянно са принудени да заплатят суми доста по-големи от първичния дълг. тази смяна се чака да облекчи точно тези длъжници, показват вносителите на измененията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР