Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството

...
Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството
Коментари Харесай

Всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека понижава през 2023 година, а неравенството в приходите се свива. И двете констатации са разследване от повишението на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга.

Подобренията обаче са мудни, а политическият безпорядък дава обещание да забави с години фундаменталната смяна на обществената система, която има действителен капацитет да забърза позитивните трендове.

Доходите на богатите българи с 6,6 пъти по-високи от тези на най-бедните

Това се демонстрира анализът на последните данни на Националния статистически институт, изработен от Института за пазарна икономика (ИПИ) и коментиран пред БНР-Радио София от икономиста Адриан Николов.

През 2023 г. линията на бедност общо за страната e 637.92 лева.средномесечно на разположение от домакинство. При този размер на линията под прага на беднотия са били 1,3259 млн. лица, или 20.6% от популацията на страната.

Свиването е към 1,5 пункта за година, което скоро не се е случвало.

 istock istock

" Промените са доста динамични. По-добре е да поизчакаме най-малко още 1-2 години. Тогава ще знаем в действителност дали става дума да трайно понижение на бедността  или пък в противен случай, става дума за някаква краткотрайна промяна и ще се върнем към предходната наклонност на леко нарастване ", означи Николов.

Според него през последните няколко години у нас се ползва верен метод с  обвързване на обществените помощи с линията на беднотия и въвеждане на подоходен критерии  и по-прецизно таргетиране на пази поддръжка.

Въпреки лекото стесняване,  неравенството в България  остава надалеч от европейските цели.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР