Медианната месечна заплата за работещите на пълен работен ден в

...
Медианната месечна заплата за работещите на пълен работен ден в
Коментари Харесай

Какви заплати взимат медицинските сестри в Германия, грижещи се за болни възрастни хора

Медианната месечна заплата за работещите на цялостен работен ден в Германия е повишена с 4,1 на 100 или 150 евро (163 долара), достигайки ниво от 3796 евро през 2023 година. Това разкриват най-новите данни, оповестени през днешния ден от немската Федерална организация по труда, осведоми ДПА.

Основната причина за нарастването са контрактуваните със синдикатите по-високи заплати за служащите. В данните на Федерална организация по труда попадат единствено заплатите на щатните чиновници, подлежащи на осигуровки.

Кои са най-хубавите градове за живот в Германия

Медианна заплата в Германия в размер на 3796 евро значи, че половината служащи в страната са получавали повече от тази сума, до момента в който другата половина са изкарвали под това ниво. 

Според основаната в Нюрнберг трудова организация пропастта при заплащането сред мъжете и дамите в Германия още веднъж се е нараснала.

Докато медианната заплата за мъжете е малко над 3930 евро на месец през предходната година, дамите печелят малко повече от 3563 евро. Разликата от 367 евро в заплащането сред двата пола е два пъти по-голяма от тази, записана през миналата 2022 година.

 istock istock
В съпоставяне сред 16-те провинции на Германия, най-висока медианна заплата от 4304 евро е измерена в провинция Хамбург, следвана от Баден-Вюртемберг с 4134 евро.

Най-ниски медианни месечни заплати са регистрирани в източногерманските провинции Мекленбург-Предна Померания (3098 евро) и Тюрингия (3109 евро). 

Образованието и възрастта обаче също играят значима роля за равнището на трудовите приходи. През 2023 година хората над 55-годишна възраст са имали месечен приход от хонорари в размер на 3860 евро, до момента в който хората под 25 години са получавали по 2897 евро.

Имотите в Германия продължават да поевтиняват

Дипломираните чиновници са получили 5688 евро на месец, до момента в който хората без приблизително обучение са изкарали 2831 евро.

Германската асоциация на работодателите (BPA) означи, че съгласно данните медицинските сестри, грижещи се за заболели възрастни хора (гериатрични медицински сестри), приблизително са печелили повече от медианната заплата за страната за първи път през предходната година. Сестринският личен състав означи нарастване във възнагражденията от 8 на 100 до 3901 евро на месец.

" Подновеният мощен растеж на месечните заплати на гериатричните медицински сестри до съвсем 4000 евро ясно демонстрира, че те, грижещите се за заболели възрастни хора, са сигурна и добре платена специалност ", сподели президентът на асоциацията на работодателите Райнер Брюдерле.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР