Обедняването на българите продължава, алармират от КТ Подкрепа“ по повод

...
Обедняването на българите продължава, алармират от КТ Подкрепа“ по повод
Коментари Харесай

Българите обедняват още

Обедняването на българите продължава, сигнализират от КТ „ Подкрепа “ във връзка 1 май – Деня на труда.

Бедността у нас към този момент се трансформира в хронично заболяване за 1/3 от семействата, като главният извод е, че заплащането на труда, равнището на пенсиите и безработицата са факторите, които подсигуряват стабилно гладко повишение на бедността, повишаване риска от обществено изключване и риск за здравето на нацията.

Предприетите дейности за увеличение на минималната работна заплата, пенсиите и общественото подкрепяне ненапълно смекчават мизерното битие, само че не съумяват да реализират задачата си, а точно битката с бедността, тъй като синдикатите са сами в тази битка, споделят от КТ " Подкрепа ". Според тях държавното управление откликва официално, а работодателите по всевъзможен метод търсят аргументи да не усилват заплащането на труда, показват от синдиката.

Не би трябвало да забравяме, че битката с бедността се води и на втори фронт– частния бранш. КТ „ Подкрепа “ не стопира да работи за повишение на работните заплати, да търси способи да уголемява груповото трудово договаряне и по този начин да се подсигурява съответен приход на работещите.
От синдиката припомнят, че минималните работни заплати не са съответни и са надалеч от виталния най-малко. Все още 1/3 от семействата са под линията на беднотия, а 2/3 – са под виталния най-малко.

Не би трябвало да забравяме, че сивата стопанска система, отводът от възнаграждение на положения ексклузивен труд, символичните добавки за нощен и рисков труд, също способстват за ниските приходи.

Как да се покачат пенсиите

Най-чувствително наранени в тази безнадеждна обстановка са децата. Всяко трето дете живее в материални ограничения. Рискът от обществено изключване е съпроводен с риск за здравето на децата, неспособност за достъп до обучение, блокиране бъдещето им развиване и основаване на възприятие за малоценност.
 istock istock
Изнесените статистически данни от Национален статистически институт за 2023 година еднопосочно демонстрират, че няма превръщане на наклонността за обедняване:

•            линията на беднотия от 526 лева, избрана от страната за 2024 година е надалеч от действителната линия на беднотия, която би трябвало да бъде най-малко на 50% от виталния минимум;

•            стандартът на живот продължава да пада за 1/3 семейства, като те разчитат на обществени помощи;

•            2/3 от семействата са под виталния минимум;

•            пораства броят на работещите бедни;

•            съвсем половината от семействата, състоящи се от двама възрастни и три и повече деца (55%) и един възрастен и деца са под линията на беднотия (48%).

•            Всяко трето дете живее в материални ограничения, а близо половината от децата са в риск от беднотия.

Бедността визира от ден на ден хора у нас, като доближава 45,3% от популацията през 2023 година, в случай че не се броят обществените прехвърляния, за съпоставяне през 2019 година този % е бил 42,2.
 istock istock
Допълнително, покупателната дарба се нападна от непрекъснато покачващите се цени, без значение че те порастват по-бавно, спрямо предходните години. Най-съществени са възходящите разноски за комуналните услуги, телекомуникации и храна. Постоянно порастват и разноските за опазване на здравето, като България е с най-голям дял на доплащане, без значение от това, че е налице наложително здравно обезпечаване в страните от Европейски Съюз.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР