Лифтовият транспорт в Пирин е по-екологичен от автобусния, според министъра

...
Лифтовият транспорт в Пирин е по-екологичен от автобусния, според министъра
Коментари Харесай

Екоминистърът: Лифтът е по-екологичен от автобуса

Лифтовият превоз в Пирин е по-екологичен от автобусния, съгласно министъра на околната среда и водите Нено Димов, който приказва по време на кръглата маса за плановете на решения на Министерския съвет за Национален парк "Пирин " и за "Ски зона Банско ".

В полемиката участваха и министърът на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев. От срещата отсъстваха представители на неправителствените екоорганизации, а участваха представители на националния туристически ръб, на управлението на концесионера на ски пистата в Банско, а също и някогашните министри на околната среда Нона Караджова и Евдокия Манева, народни представители.

Министър Димов уточни, че извозването с коли до ски пистите е доста по-увреждащо за околната среда, в сравнение с това по електрически път. По думите му външните териториални граници на концесията от контракта от 2001 година по никакъв метод не търпят промени. "Всички сме съгласни, че дигитализирането на границите ще даде по-голяма опция за надзор от страна на страната върху концесионера ", разяснява министърът.

Министърът подсети, че през предходната седмица разглеждането на концесията е отсрочено от съвещанието на Министерски съвет, а в същото време за проекта за ръководство на Национален парк "Пирин " тече период до 22 декември за достъп на обществеността.

Министър Красен Кралев уточни, че алтернативата на втори кабинков въжен превоз на Банско е 130 рейса на час. Той добави, че позицията на министерството на спорта е за разширение на инфраструктура за зимен спорт. "И двата типа спортни интензивности - първокласен и всеобщ, не могат да се практикуват при сегашната инфраструктура ", разяснява той и даде образец с това, че ски пистите в България са 200 км., до момента в който в Чехия те са 7000 км., а в Словения - 2000 км.

Министър Николина Ангелкова означи, че Министерството на туризма поддържа този план, който е значим както за развиването на района, само че и за зимния туризъм. Тя уточни, че в министерството е работила група за развиване на планинския туризъм, която е изготвила оферти за законодателни промени. "Целта на измененията е целогодишен достъп до планината освен в Банско, Боровец и Пампорово, само че и на Витоша ", разяснява министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР