Лидерите на страните от ЕС се срещат днес, без Великобритания

...
Лидерите на страните от ЕС се срещат днес, без Великобритания
Коментари Харесай

Братиславски братства и разделителни линии в ЕС


Лидерите на страните от Европейски Съюз се срещат през днешния ден, без Англия в Братислава, с цел да очертаят Европа след Брекзит. Това е среща на върха, на която сигурността и съживяването на европейската защита би трябвало да господства в дебатите.

Събрани в палат, кацнал на рид с аспект към река Дунав, 27-те желаят да очертаят "пътна карта" за стимулиране на отслабена Европа, само че многократните апели за стягане на редиците се изправят пред все по този начин дълбоките разлики.

Европейски Съюз "няма опасност за своето съществуване" от Брекзит, съобщи в сряда ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, преди да преди започва серия от "конкретни" планове в разнообразни области (сигурност, защита, вложения, цифровия свят).

Но "би било съдбовна неточност да се счита, че негативният резултат от референдума във Англия е характерно английски проблем", предизвести от своя страна на ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск в поканата си до 27те за срещата на върха в Братислава.

Европейските жители "искат да знаят дали политическите елити са в положение да възстановят контрола над събитията и процесите, които ги изпреварват, дезориентират, а от време на време ги и ужасяват", сподели той, като уточни миграцията, тероризма, само че също по този начин и глобализацията.

Туск, откакто се съветва с 27-те, с цел да приготви срещата, сподели че си е направил явен извод за посланието към Комисията: "Даването на нови пълномощия на европейските институции не е мечтаната рецепта".

[b]Общ Главен щаб[/b]

По време на срещата на върха в Словакия, "ние ще сложим началото на процес", настоя виновен европейски чиновник, с цел да подчертае, че не би трябвало да се чака прекалено много от неофициалната среща, извънредно проведена отвън Брюксел.

По време на друга среща на върха, планувана в Рим през март 2017 година, във връзка 60 години от контракта с който се слага началото на построяването на европейската структура, бяха взети значими решения.

Докато чакаха (срещата) 27-те към този момент започнаха да прецизират по какъв начин те възнамеряват възобновяването на европейската защита, която множеството страни наподобява желаят по свое предпочитание.

Комисията предлага точно "съвместни военни ресурси", "общ основен щаб ” и основаване "преди края на годината" на европейски фонд за стимулиране на научните проучвания и нововъведенията в отбранителната индустрия.

"Засега няма действен основен щаб, единствено една боен комитет на 28-те", споделя френски дипломатически източник.

Париж и Берлин, мотори на този план, имат намерение да показват в Братислава взаимна самодейност за задействане на интервенциите на Европейски Съюз с цел да се получи по-лесно европейско финансиране.

Напускането на Обединеното кралство, което постоянно е било облагодетелствано в границите на НАТО, предлага опция да се напредне по този въпрос в подтекста на заобиколена от рецесии, войни и тероризъм Европа.

В региона на сигурността, укрепванета на отбраната на външните граници на Европейски Съюз, занапред е обект на консенсус. Братислава ще означи "повратна точка" по този въпрос, сподели Туск.

[b]Няма „ вълшебна пръчица ”[/b]

Но срещата на върха в Братислава надали ще наподобява като демонстрация на единение. "Никога преди не бях виждал такава фрагментация и също толкоз малко приближаване в нашия съюз", призна в сряда Юнкер пред евродепутатите.

Теми като работната мощ (работещи в други страни) или разпределението на бежанците в Европейски Съюз от Италия и Гърция остават мощно конфликтни.

Страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), които са измежду най огромните оспорващи европейските планове за достъп на бежанците, считат да дадат в Братислава личната си визия за бъдещето на Съюза, те имат вяра, че той е прекомерно доминиран от огромните страни.

Южните страни, като Гърция, Франция и Италия, които се срещнаха в Атина предходната седмица, акцентират други цели, като да вземем за пример шерване на миграционния товар и разхлабване на фискалните ограничавания.

Последния апел на външния министър на Люксембург Жан Аселборн, изключи Унгария от Европейски Съюз поради нарушение на неговите съществени полезности и това е още една илюстрация на пукнатините в европейския блок.

"В Братислава няма да решим всичко с удар на вълшебна пръчица, само че би трябвало да намерим основа, която да разреши да се реализира съглашение в идващите месеци", заключи дипломатически източник. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР