В Босилеград днес цари безвластие и беззаконие. Бизнесът не е

...
В Босилеград днес цари безвластие и беззаконие. Бизнесът не е
Коментари Харесай

Иван Николов: Пред очите на българския вицепрезидент Сърбия унищожава Западните покрайнини


В Босилеград през днешния ден царува безредие и безвластие. Бизнесът не е сигурен. Журналистите не са сигурни. Обикновеният свободен жител не е сигурен...

Всичко това се случва през днешния ден, на 50 километра от София, пред очите на българския вицепрезидент и вицепремиер, пред очите на сръбските министри, които водят договаряния за участието на Сърбия в Европейски Съюз и пред очите на модерна Европа.

"На празника на Босилеград Малка Богородица, който съгласно календара на Сръбската православна черква се отбелязва на 21 септември, крайпътните скали по пътя за Босилеград откъм Сърбия осъмнаха с анонимни плакати с надписи на сръбски „ БИА даже и фантазиите убива “ и „ БИА убива Босилеград “.

За незапознатите, БИА е сръбската абревиатура на „ Безбедносно информативна организация “ т.е. на „ Информационната организация за сигурност “ или еквивалент на тогавашната Държавна сигурност, или още по-точно, на УДБА.

Самите плакати са обикновени и в тях няма нищо от патоса на известните български организации които безкомпромисно нападат сръбската страна за пагубното и безизходно състояние на българското малцинство в Сърбия.

В почерка на тия анонимни плакати има нещо поетично и младежко. Осъзната горчива истина за незаконните групировки на сръбската работа за сигурност в чиято смъртна хватка Босилеград се задушава през последните 16 години. И е на път да издъхне след един век безмилостна битка за оцеляване във всичките седем досегашни югославски страни.
 На празника на Босилеград Малка Богородица крайпътните скали по пътя за Босилеград откъм Сърбия осъмнаха с анонимни плакати На празника на Босилеград Малка Богородица крайпътните скали по пътя за Босилеград откъм Сърбия осъмнаха с анонимни плакати / БГНЕС
Едно протестно обръщение против затлачената народна власт която обслужва ползите на локалната олигархия обилно финансирана и подкрепяна от Белград и мафиотизираните служби за сигурност. Под тяхното застъпничество в Босилеград изборите за локална власт се организират по един незаконен метод. Така определената незаконна власт ръководи отново по незаконен метод. Не съблюдава Конституцията и законите на Сърбия. Прокуратурата, правораздаването и полицията на Сърбия не е в положение или не желае да се оправи с нарушителите, които унищожават Босилеград. Сръбската страна е абдикирала в Босилеград. Тя към този момент не е в положение да приложи личните си закони и да озапти нарушителите, които нападат основите на сръбската държавност.

В Босилеград през днешния ден царува безредие и безвластие. Бизнеса не е сигурен. Журналистите не са сигурни. Обикновеният свободен жител не е сигурен.

Да, правилно е, БИА убива Босилеград. Убива и фантазиите и желанието на младите да останат да живеят в родния си град.

Те са принудени да си потърсят по-добро и по-сигурно място за живот. Да оставят родните си домове създавани от генерации преди тях и да се скатават в гарсониери чартърен в крайградските квартали на огромните градове.

По същото време, на другия завършек на Западните околности, в Цариброд, прекръстен на Димитровград по името на най-големият български народен изменник и създател на македонизацията на Пиринския край, в границите на единствено три дни се струпа държавното управление на Р България.

Вицепрезидентката госпожа Илиана Йотова откри монумент на Ботев пред едноименното учебно заведение в което няма нито една паралелка на български език. Общински ръководители, шефове на учебни заведения и учители се надпреварваха в наличието на госпожа Йотова да приказват на сръбски език! Защото, Боже мой, там беше и шефа на кабинета на президента Вучич, господин Селакович и той можеше да си намерения нещо неприятно. А ние, нали, живеем в тая страна, дето се вика, сръбски самун ядем и какво… Ще вземат да ни уволнят и след това какво ще вършим!?
 На празника на Босилеград Малка Богородица крайпътните скали по пътя за Босилеград откъм Сърбия осъмнаха с анонимни плакати На празника на Босилеград Малка Богородица крайпътните скали по пътя за Босилеград откъм Сърбия осъмнаха с анонимни плакати / БГНЕС
След три дни, отново във връзка празника на града Малка Богородица в Цариброд пристигна българският вицепремиер Валери Симеонов. В огромната зала на Спортния център той държи тирада, пробва се да ни вдъхне храброст и кураж, да даде вяра, да предложи помощ. Очаква оферти. Очевидно си ги показва нещата по опростеният, общоприет метод - от обиколките и срещите с жителите по българските села и градове.

Но тука присъстващите мълчат, гледат втренчено пред себе си, изричат се импровизирано, несвързано, приказват отвън тематиката. В гласът им се усеща неустановеност. В очите им проблясва смут и боязън от всяка една по-откровена мисъл и остра дума.

Страх на плебеи които треперят от жестокостта на господаря.

Роби, които по измежду нощ, скрити в скалите край реката, лепят плакати с цел да изкрещят тъгата и болката си от убийството на родния им Босилеград и убитите фантазии да останат и да основат семейство в него.

Всичко това се случва през днешния ден, на 50 километра от София, пред очите на българския вицепрезидент и вицепремиер, пред очите на сръбските министри, които водят договаряния за участието на Сърбия в Европейски Съюз и пред очите на модерна Европа.

Наследница на онази Европа, която при започване на предишния век ни откъсна от родината и ни набута в стените на югославската тъмница". /БГНЕС

------------------------

Иван Николов, ръководител на Културно-информационния център на българското национално малцинство „ Босилеград “ в Западните околности.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР