Лидерите на САЩ и Китай очи в очи на неутрална

...
Лидерите на САЩ и Китай очи в очи на неутрална
Коментари Харесай

Байдън и Си на безпрецедентна среща в Бали

Лидерите на Съединени американски щати и Китай очи в очи на неутрална територия, с цел да дебатират обтегнатите връзки сред двете най-големи стопански системи в света
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дойде в Камбоджа, където ще взе участие в срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), предадоха международните организации.

Байдън пристигна в Пномпен от египетския курорт Шарм ел Шейх, където в петък приказва на интернационалната конференция за климата под егидата на Организация на обединените нации. Той ще остане по-малко от 48 часа в камбоджанската столица, където ще беседва също с японския министър председател Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук-йол, преди да отпътува за индонезийския остров Бали за срещата на високо ниво на Г-20 във вторник и сряда.

В Пномпен американският президент ще призове своя китайски сътрудник Си Цзинпин да овладее " най-лошите трендове " на Северна Корея и ще предизвести, че създаването на оръжия от страна на Пхенян от ще докара до усилване на военното наличие на Съединени американски щати в Азия, сподели съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Предстоящата среща на Байдън със Си на остров Бали бе предшествана от рекордна серия от ракетни опити от страна на Пхенян, който наподобява се готви и за нов нуклеарен опит, показва Франс прес.
 
Байдън и Си, водачите на двете най-големи стопански системи в света, приказваха по телефона на няколко пъти, откогато демократът постави клетва като президент на Съединени американски щати през януари 2021 година Но двамата по този начин и не съумяха да се срещнат персонално поради коронавирусната пандемия.

Освен Северна Корея Байдън и Си имат доста други тематики за дебатиране. Вашингтон и Пекин са в отбегнати връзки по такива въпроси, като правата на индивида в Синдзян или статута на Тайван.

А още преди срещата им на остров Бали, по време на срещите си с водачите от АСЕАН Байдън ще изтъкне още веднъж уговорката на Съединени американски щати да парира въздействието на Пекин в района.

В последните години Китай показва възходяща мощност и въздействие - във боен, дипломатически и стопански проект - в един район, който Пекин възприема за собствен стратегически " заден двор ", показва Франс прес.

Любопитното е, че преди 10 години Байдън и Си имаха среща, само че този път в качеството си на вицепрезиденти и двамата. Това се случи през 2011 година, напомня Франс прес. По това време нещата бяха разнообразни и Байдън приветства ориентацията в връзките сред Вашингтон и Пекин и изрази оптимизъм за тези връзки за идните 30 години.

Но мина едно десетилетие от срещата на двамата вицепрезиденти, състояла се в хотел в Пекин, и връзките сред двете страни са всичко друго, с изключение на положителни и съвсем нито един американски политически представител не показва оптимизъм в този момент по отношение на тяхното бъдеще.

Преди към 10 години Си имаше аспирации да управлява Китай и се показваше сдържан. Тогава Байдън прекара 67 часа дружно с него в Пекин в опит да разбере какви са неговите визии.

Сега обаче Си е избран отново за трети управленчески мандат и не желае повече да се демонстрира като сдържан, споделят американските управляващи и анализатори. Доказателство за това е, че новият Централен комитет на Китайската комунистическа партия е формиран от последователи на твърдия курс в Китай.

Съединени американски щати също към този момент се демонстрира по-твърди по отношение на Пекин, изключително по въпроса за Южнокитайско море, където Вашингтон мина от неутрална позиция към отбрана на многото териториални искания на страните от Югоизточна Азия, показва Франс прес.

Вашингтон също така направи първи стъпки, които едно време бяха немислими, към понижаване на икономическата взаимозависимост на Съединени американски щати от Китай.

Миналия месец администрацията на Байдън разгласи предприемане на стъпки за блокиране на износа на съвременни компютърни чипове за Китай, което пък беляза нова фаза в връзките сред двете най-големи стопански системи в света, показва Асошиейтед прес. Тази мярка ще способства за определяне на тона на диалога на идната среща на Байдън със Си в понеделник, добавя организацията.

Сега Китай и Съединени американски щати отдават приоритет на националните си ползи в миг, в който международната стопанска система се сблъсква с огромна инфлация и риск от криза. Двете страни идентифицираха развиването и производството на компютърни чипове като жизненоважно за икономическия си напредък и за своите лични ползи в региона на сигурността.

В виновна американската възбрана за експорт Си съобщи, че Китай бързо ще предприеме дейности, с цел да разчита единствено на себе си при производството на полупроводници и на други технологии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР