Лидерите на НАТО ще се срещнат във Вилнюс на 11

...
Лидерите на НАТО ще се срещнат във Вилнюс на 11
Коментари Харесай

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс - акцентите

Лидерите на НАТО ще се срещнат във Вилнюс на 11 и 12 юли, с цел да се заемат с необятен кръг от тематики - от различията по отношение на кандидатурата за участие на Украйна и присъединението на Швеция към алианса до увеличението на запасите от муниции и преразглеждането на стратегическите проекти за защита от десетилетия насам.

Това ще бъде четвъртата среща на върха на НАТО след съветското навлизане в Украйна, като първата се организира на процедура на 25 февруари 2022 година, единствено един ден след нападението, последвана от срещи в Брюксел и в Мадрид.

Необичайният проливен дъжд от срещи контрастира с предходния темп на годишните срещи на върха на НАТО и демонстрира по какъв начин войната на прага му е принудила алианса да ускори съдействието сред държавите-членки.

Мерките за сигурност във Вилнюс ще бъдат строги, като три немски единици за противовъздушна защита " Пейтриът " ще бъдат ситуирани за отбрана на мястото на срещата на върха на НАТО. Допълнителни изтребители ще патрулират в небето на Литва, която е вклинена сред съветския ексклав Калининград и Беларус и от дълго време е считана за уязвимо място на източния фланг на НАТО.

Вилнюс се намира на едвам 30 километра от границата на Литва с Беларус и на по-малко от 200 километра от Русия. Освен военна техника, са изпратени и средства за справяне с възможни химически, биологични, радиологични и нуклеарни офанзиви, предава.

Ето лист на главните въпроси, които ще бъдат разисквани на срещата на върха във Вилнюс:

Членството на Украйна

Срещата на върха наподобява ще бъде доминирана от това по какъв начин НАТО ще дефинира бъдещите си връзки с Украйна на фона на многократните апели на президента Володимир Зеленски Киев да получи покана за участие в алианса във Вилнюс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде ясно да се разбере, че Киев няма да стане член, до момента в който бушува война, и че срещата на върха във Вилнюс няма да насочи публична покана.

Въпреки това съдружниците са разграничени по въпроса какъв брой бързо би трябвало да се разреши на Украйна да се причисли след края на бойните дейности.

Докато източноевропейските страни считат, че на срещата на върха на Киев би трябвало да бъде препоръчана пътна карта, Съединените щати и Германия са внимателни към всяка стъпка, която може да приближи алианса към война с Русия.

В навечерието на срещата във Вилнюс от ден на ден страни поддържаха английското предложение да се разреши на Киев да пропусне така наречен стратегия " План за деяние за участие " (ПДЧ), която дефинира политическите, икономическите и военните цели, които претендентите би трябвало да изпълнят, и която други източноевропейски страни трябваше да преминат, преди да се причислят към НАТО.

С сходен ход алиансът би могъл да отговори на настояванията да се отиде оттатък декларацията от срещата на върха в Букурещ през 2008 година, в която се споделя, че Украйна ще стане член в последна сметка, без да се предлага на Киев съответна покана или график.

НАТО евентуално ще откри и по-силна дефиниция от тази през 2008 година, с цел да подчертае вероятността на Киев за присъединение към алианса.

Лидерите биха могли да се спогодят за нещо от рода на " законното място на Украйна е в НАТО ", повтаряйки забележките на Столтенберг при визитата му в Киев през април, или да подчертаят, че " трансатлантическата сигурност би била непълна без Украйна ".

Гаранции за сигурност за Украйна

Очаква се водачите да обсъдят какви гаранции за сигурност би трябвало да получи Киев за времето след войната, макар че тези задължения ще бъдат двустранни и няма да бъдат дадени от самия алианс.

Те евентуално ще включват заричане за продължение на военната и финансовата помощ за Киев, с цел да се възпре Русия от ново нахлуване след края на войната.

Столтенберг акцентира, че НАТО - според член 5 от Вашингтонския контракт - ще дава пълноценни гаранции за сигурност единствено на пълноправни членове на алианса.

Подсилване на източния фланг на НАТО

Лидерите ще прегледат първите отбранителни проекти на алианса от времето на Студената война насам, в които в детайли се разказва по какъв начин НАТО ще отговори на съветско нахлуване.

Възобновяването на така наречен районни проекти значи фундаментална смяна. С проектите алиансът дава на страните и насоки по какъв начин да модернизират своите сили и логистика.

В продължение на десетилетия НАТО не считаше за належащо да изготвя широкомащабни проекти за защита, само че в този момент, когато най-кръвопролитната война в Европа от 1945 година насам бушува тъкмо зад границите ѝ в Украйна, организацията предизвестява, че би трябвало да разполага с всички проекти доста преди да избухне спор с равносилен съперник като Москва.

Турция блокира утвърждението на проектите поради формулировките, отнасящи се до географски обекти като Кипър. Въпросът ще бъде оставен за решение от водачите, в случай че съдружниците не реализиран единодушие преди срещата на върха.

НАТО евентуално ще увеличи равнищата за депозиране на муниции, защото Киев изразходва снарядите доста по-бързо, в сравнение с западните страни могат да ги произведат.

В същото време съдружниците ще покажат по какъв начин се стремят да изпълнят задачата на НАТО, контрактувана на срещата на върха в Мадрид предходната година, за слагане на над 300 000 военнослужещи в положение на нараснала подготвеност, спрямо 40 000 в предишното, с цел да се опълчват на Русия.

Швеция

Швеция се надяваше да стане 32-ият член на алианса във Вилнюс, само че Турция продължава да блокира присъединението ѝ, обвинявайки Стокхолм, че укрива членове на войнствени групировки на своя територия, и заявявайки, че би трябвало да се оправи с тях, преди да ѝ бъде разрешено да се причисли към НАТО.

Съюзниците се надяват, че турският президент Тайип Ердоган ще се отдръпна от опълчването си на срещата на върха, само че не е ясно дали това ще се случи.

Повишаване на задачата на НАТО за 2% военни разноски

Според двама дипломати съдружниците от НАТО са постигнали единодушие за повишение на задачата на алианса за военни разноски до най-малко 2% от националния Брутният вътрешен продукт.

31-те съдружници се споразумяха за " дълготраен ангажимент да влагат най-малко 2 % " от своя Брутният вътрешен продукт във военните си сили в бъдеще, обявиха двамата дипломати.

Столтенберг възнамеряваше да трансформира предходната цел на НАТО за военни разноски от 2 % от националния Брутният вътрешен продукт в минимално условие, а не в цел, към която да се стреми.

Според оценките на НАТО през 2023 година даже остарялата цел ще бъде реализирана единствено от 11 от 31-те членки на алианса. Целта беше сложена през 2014 година, когато водачите на НАТО се споразумяха да усилят разноските за защита до 2% от своя Брутният вътрешен продукт в границите на едно десетилетие.

Въпросните 11 съдружници са Съединените щати, Англия, Полша, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия и Словакия.

На опашката са Канада, Словения, Турция, Испания, Белгия и Люксембург, чиито разноски за защита са под 1,4% от Брутният вътрешен продукт.

В същото време, министър-председателят на Швеция ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 10 юли като финален опит за превъзмогване на дипломатическата невъзможност, обвързвана с блокирания блян на скандинавската страна за участие в НАТО.

Разговорите с висок залог в навечерието на срещата на върха на алианса в литовската столица Вилнюс се организират в миг, когато НАТО желае да показва единение пред войната на Русия в Украйна.

И НАТО, и Белият дом се притесняват, че Кремъл се пробва да употребява мощните си връзки с Турция, с цел да насади разделяне измежду западните съдружници.

Очаква се президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да повдигне този въпрос при срещата си с Ердоган в границите на двудневното събитие.

Ердоган нееднократно е изразявал разочарованието си от това, което той назовава неуспех на Швеция да съблюдава обещанието си да се оправи с хипотетичните кюрдски бойци, за които се твърди, че " бродят по улиците " на Стокхолм.

" Швеция е подхванала някои стъпки в вярната посока ", цитира офисът на Ердоган думите на турския водач, казани на Байдън в телефонен диалог в неделя.

Но решението на Швеция да разреши на прокюрдските групи да " организират свободно демонстрации, възхваляващи тероризма, обезсилва тези стъпки ", сподели Ердоган.

Позицията на Ердоган е подкрепена от другарски настроения към Кремъл маджарски министър-председател Виктор Орбан.

Двете страни остават единствените членове на НАТО, които към момента стоят на пътя на единомислещата ратификация, нужна на Швеция, с цел да стане 32-ят член на ръководения от Съединени американски щати блок.

Унгария даде явен сигнал, че ще последва образеца на Ердоган и ще утвърди участието на Швеция, в случай че Турция ѝ даде зелена светлина.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг се надява да излезе от срещата в понеделник сред Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристерсон с ангажимент за поддръжка от страна на Турция.

Анализаторите се надяваха, че Ердоган ще смекчи позицията си след сложните избори през май, които той завоюва, изтъквайки своите националистически качества пред консервативните си съидейници.

Спорът произтича от съглашението, което Турция подписа с Швеция и Финландия, откакто съседите прекратиха десетилетията на военно необвързване и потърсиха леговище под нуклеарния чадър, обезпечен от НАТО, откакто Русия нахлу в Украйна.

Споразумението, което Столтенберг завърши на миналогодишната среща на върха на НАТО, задължава Швеция и Финландия да затегнат законодателството си за битка с тероризма и да предават на Турция обвинени бойци.

Ердоган имаше доста по-малко искания към Финландия и Хелзинки беше публично признат в алианса на 4 април.

Оттогава Швеция промени законодателството си, а също по този начин анулира оръжейното ембарго, което беше наложила на Турция, откакто Ердоган стартира едностранно навлизане в Северна Сирия през 2019 година

Миналия месец шведското държавно управление се съгласи да екстрадира мъж, наказан за трафик на опиати, който е подкрепял прокюрдската милиция ПКК - първият случай, който Столтенберг посочи в обществените си изявления предходната седмица.

Но Ердоган се възползва от решенията на шведската полиция да позволи демонстрации в поддръжка на ПКК и митинги, на които антиислямски настроени персони са изгаряли страници от Корана. Един подобен митинг в края на предишния месец разпали гневни прояви в целия мюсюлмански свят. Шведското държавно управление публично осъди " ислямофобския " акт. Но в Стокхолм подчертаха, че Швеция има " конституционно предпазено право на независимост на събранията, изразяването и демонстрациите ".

Ердоган загатна, че към момента е отворен за увещание и че решението му за участието на Швеция в НАТО към момента не е взето.Турция " ще вземе най-хубавото решение (за участието на Швеция), каквото и да е то ", сподели турският водач.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР