Лидерите на НАТО поканиха официално Финландия и Швеция да се

...
Лидерите на НАТО поканиха официално Финландия и Швеция да се
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: НАТО разчиства пътя за едно от най-значителните разширявания на Алианса

Лидерите на НАТО поканиха публично Финландия и Швеция да се причислят към Алианса през вчерашния ден, откакто Турция подвигна ветото си върху участието им, разчиствайки пътя за едно от най-значителните разширявания на Алианса от десетилетия, написа в. " Ню Йорк Таймс ".

Историческото съглашение, последвало постигането на единодушие сред Турция и двете скандинавски страни за сключване на меморандум, акцентира по какъв начин войната в Украйна се отразява на президента на Русия Владимир Путин, подкопавайки съветските старания за намаляване на НАТО и тласкайки Швеция и Финландия, които бяха неутрални и необвързани в продължение на десетилетия, в обятията на Алианса, разяснява изданието.

Двете страни носят геостратегически изгоди на Алианса, счита нюйоркският вестник. Финландия има 830-километрова граница с Русия и разполага с добре оборудвана съвременна войска. Швеция може да управлява входа на Балтийско море, което ще помогне доста при планирането на НАТО за отбрана на по-уязвимите страни в Източна Европа.

Вестникът написа, че съгласно почитан чиновник на американската администрация, осведомен с полемиката, окончателният подтик за разрешаване на разногласието е почнал рано сутринта във вторник, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се е обадил на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с цел да го призове да " употребява момента " в навечерието на срещата на върха на НАТО за събаряне на ветото и по този метод да даде опция на полемиките по други тематики да продължат.

В продължение на няколко дни американски публични лица омаловажаваха ролята на Байдън в договарянията, заявявайки, че той няма да бъде медиатор сред страните и упорстваха, че Турция, Финландия и Швеция сами би трябвало да изгладят разликите си, отбелязва " Ню Йорк таймс ". След оповестяването на съглашението обаче почитан чиновник на администрацията призна, че е било сметнато за по-дипломатично обществено да се омаловажи присъединяване на американския президент, показва вестникът. Това е попречило на Турция да търси отстъпки от Съединените щати, с цел да се съгласи да анулира ветото си, което е могло да усложни полемиките.

Вестник " Вашингтон пост " цитира изявление на латвийския министър председател Кришянис Каринш, в което той сподели, че проектите на НАТО за разполагане на хиляди нови военнослужещи в Източна Европа ще оказват помощ на алианса да се отбрани от Русия, само че Кремъл към момента съставлява опасност за демократичните общества, която единствено бойците и танковете не могат да преодолеят. По думите на Каринш посредством въздействието си върху международните енергийни и хранителни доставки Русия може да провокира инфлация и икономическа неустойчивост, които в последна сметка да смъкват държавни управления на избори. Това е огромно предизвикателство за уязвимите страни, счита той. " Русия заплашва мира и сигурността в Европа и в действителност в света като цяло ", съобщи Каринс в Минеаполис, където е на публично посещаване. " Това е доста подла офанзива. Тя е военна в Украйна, само че верижните резултати са доста, доста действителни ", добави той. Според Каринш краткосрочното решение е обществена поддръжка за популацията, само че високите цени на газа ще не престават да са икономическо и политическо предизвикателство за определените водачи, написа вестникът.

Лидерите на НАТО за първи път показаха угриженост от опасността, която Китай съставлява за международния ред, отбелязва английското издание " Гардиън ". Въпреки че войната на Русия против Украйна доминираше в полемиките на срещата на върха на НАТО, Китай си завоюва място измежду най-тревожните проблеми за западния алианс в региона на сигурността, разяснява вестникът. Последната стратегическа идея на алианса беше контрактувана през 2010 година и в нея Китай не се загатваше, напомня изданието. В новата идея се показва, че политиката на Китай слага под въпрос ползите, сигурността и полезностите на НАТО, макар че Русия остава най-значимата и директна опасност за сигурността, написа " Гардиън ".

НАТО предизвести, че китайското държавно управление " бързо уголемява " нуклеарния си капацитет, без да усилва прозрачността или да взе участие добросъвестно в контрола на въоръженията, и употребява стопански лостове, с цел да " основава стратегически зависимости и да ускорява въздействието си ", прибавя английското издание. То цитира думите на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който упрекна Пекин, че подкопава учредения на правила ред, " в който имаме вяра, който помогнахме да бъде построен ".



" Гардиън " отбелязва и че напът за срещата на върха министър-председателят на Англия Борис Джонсън е декларирал, че съветската инвазия в Украйна е посочила нуждата от спомагателна зоркост и нерешителност във връзка с евентуални китайски дейности против Тайван.

Междувременно източници от " Даунинг стрийт " обявиха, че следствието дали Борис Джонсън е подвел Народното събрание по време на абсурда към " Партигейт " рискува да прерасне в правосъден произвол, написа английското издание " Телеграф ". Вчера съдружниците на премиера упрекнаха Комисията по привилегиите към Камарата на общините, че ще разчита на " клюки ", откакто депутатите постановиха, че на очевидците ще бъде обезпечена анонимност. Те също по този начин сложиха под въпрос за какво е било позволено Хариет Хармън да ръководи следствието, което може да дефинира ориста на Джонсън като министър-председател, откакто авторитетната лейбъристка депутатка още през април е изказала догатки, че министър председателят е излъгал.

Поставяйки под подозрение честността на следствието, " Даунинг стрийт " евентуално се готви да оспори всички отрицателни констатации, направени от комисията, разяснява " Телеграф ". Това поражда и вероятността, че министър-председателят ще откаже да подаде оставка, в случай че се откри, че е подвел Народното събрание, счита вестникът.

Вчера комисията стартира работа по следствието на въпроса дали Джонсън е " подвел " депутатите по отношение на празненствата на " Даунинг стрийт " по време на въведените поради КОВИД-19 локдауни, напомня изданието. Ако депутатите решат, че министър председателят умишлено е излъгал Камарата на общините и той бъде отхвърлен от Народното събрание, това съвсем несъмнено ще провокира нов избор на съмнение против държавното управление, написа " Телеграф ".



Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР