Лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния подкрепиха кандидатурата на

...
Лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния подкрепиха кандидатурата на
Коментари Харесай

Евролидери подкрепиха кандидатурата на Украйна за членство в ЕС

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния поддържаха кандидатурата на Украйна за присъединение към Европейски Съюз, като обявиха, че страната би трябвало да получи " неотложен " статут на кандидатка.

„ Украйна принадлежи към европейското семейство “, сподели немският канцлер Олаф Шолц на взаимен брифинг в Киев.

Той добави, че Киев към момента би трябвало да извърши напълно критериите за присъединение.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон акцентира, че Европейският съюз ще поддържа Украйна до успеха и над Русия. Украинският президент Володимир Зеленски дефинира продължаващата съветска експанзия като война " против обединена Европа " и добави, че " най-ефективното оръжие " е единството.

Макрон още веднъж прикани за незабавно изпращане на повече тежки оръжия, с цел да може Украйна да се пази по-ефективно и да освободи територии, завзети от Москва.

По-рано в четвъртък четиримата водачи на Европейски Съюз посетиха разрушения град Ирпин покрай Киев, който в продължение на няколко седмици беше окупиран от Русия. Украйна упреква съветски бойци, че са направили военни закононарушения, като са умъртвили стотици цивилни в Ирпен и близките градове като Буча – изказване, което Кремъл отхвърля.

Посещението им в Киев идва на фона на продължаващите съветски офанзиви против основния град Северодонецк в Източна Украйна. Превземането на Северодонецк от седмици е главната военна цел за Русия, защото Кремъл се стреми да поеме контрола над целия регион на Луганск.

Президентът Макрон и канцлерът Шолц, дружно с италианския министър председател Марио Драги и румънския президент Клаус Йоханис, посетиха Украйна за първи път от началото на войната.

Пътуването беше ден преди Европейската комисия да направи рекомендация дали да даде на Украйна статут на претендент за участие в Европейски Съюз. След това всичките 27 водачи на Европейски Съюз ще обсъдят въпроса на среща на върха на 23 и 24 юни.

Някои от членовете на блока са хладни във връзка с присъединението на Украйна към Европейски Съюз, само че поддръжката от Франция, Германия и Италия може да промени позицията им.

Получаването на статутът на претендент ще бъде единствено една от многото стъпки по пътя към пълноправното участие за Украйна, което може да отнеме години. Преди визитата в Киев украинските управляващи неведнъж подлагаха на критика Франция, Германия и Италия, че са мудни в доставката на оръжия и слагат прекалено много фокус върху успокояването на съветския президент Владимир Путин.

Междувременно в Москва някогашният съветски президент Дмитрий Медведев, който в този момент е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, разкритикува пътуването на водачите на Европейски Съюз в обява в Туитър.

„ Европейските почитатели на жабите, черния дроб и спагетите им хареса да посещават Киев. С нулева приложимост ", написа той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР