Лидерите на ЕС се споразумяха за "единен подход на ЕС"

...
Лидерите на ЕС се споразумяха за "единен подход на ЕС"
Коментари Харесай

ЕС с единен подход за запазване на иранската ядрена сделка


Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха за "единен метод на ЕС" за опазване витална иранската нуклеарна договорка, откакто американският президент Доналд Тръмп се отдръпна от пакта, заяви европейски източник след диалозите в България.

Двайсет и осемте водачи на Европейски Съюз поддържаха и проект за справяне с митата, които Тръмп постанова върху европейските метали, заявявайки, че "ЕС няма да води договаряния с ориентирано към челото оръжие", сподели източникът пред Агенция Франс Прес.

"ЕС ще продължи да се бори за интернационална система основана на правила, макар скорошните решения по отношение на (споразумението за битка с) изменението на климата, цените и Иран", сподели източникът, откакто водачите се срещнаха за вечеря в София.

Демонстрирането на единение идва, откакто ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск се разграничи от Тръмп, като съобщи, че "като гледаме на най-новите решения на президента Тръмп, някой може даже да си мисли, (че се отнася) с другари по този начин, както този, който желае врагове".

Лидерите показаха поддръжката си за проект, включващ "подкрепата на Европейски Съюз за JCPoA (абревиатура на формалното име на договорката с Иран - Единният проект за действие), до момента в който Иран съблюдава сделката", уточни източникът.

Те също по този начин се съгласиха да "инициират работа за отбрана на европейските компании, които са ощетени от американското решение", което включва повторното налагане на наказания против Иран от Вашингтон.

Но дружно със декларираното от Съединени американски щати, че са се отдръпнали от договорката заради по-големите терзания за дейностите на Техеран, водачите на Европейски Съюз оповестиха, че също ще "изразят загрижеността си за ролята на Иран в района, иранската стратегия за балистични ракети и какво ще се случи след 2025 г.".

По комерсиалните въпроси водачите на Европейски Съюз се съгласиха да "укрепят" Европейската комисия, защото тя се стреми да контракти дефинитивно освобождение от американските мита, които би трябвало да влязат в действие на 1 юни, стоманата и алуминия.

Ако се получи освобождението от митата, Европейски Съюз е подготвен да предприеме стъпки, в това число "доброволно регулаторно сътрудничество" със Съединени американски щати и да работи по промяната на Световната комерсиална организация, откакто Тръмп съобщи, че Съединени американски щати са третирани незаслужено.

Има и подготвеност да се "подобри реципрочният достъп до пазара за промишлените артикули, в това число колите, и либерализацията на публичните поръчки". /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР