Лидерите на ЕС не присъстваха, когато тази седмица, но тяхната

...
Лидерите на ЕС не присъстваха, когато тази седмица, но тяхната
Коментари Харесай

Политико: Аферите в Чехия и България алармират Европа за промяна в руския шпионаж

Лидерите на Европейски Съюз не участваха, когато тази седмица, само че тяхната територия ще бъде тестов полигон за това дали Москва е решила да промени играта си, написа Лили Байер в " Политико ".

Агресивният съветски шпионаж в Европейски Съюз става все по-публичен през последните години, като европейските държавни управления намерено упрекват съветските сътрудници в опити за убийства, саботажи в хранилища за оръжие и хакване на политически институции безнаказано.

Някои чиновници на европейското разузнаване настояват, че съветските шпиони са станали по-нагли, като се интересуват доста по-малко от това дали работата им е изложена на показ. Други споделят, че съветските сътрудници постоянно са били доста дейни във връзка с своите действия; те са просто по-видими в този момент, частично с помощта на цифровите пътеки, които оставят след себе си.

" Маските паднаха ", сподели Арнолд Синисалу, началник на Службата за вътрешна сигурност на Естония, чиято непосредственост до Русия ѝ дава много информация за тайното държание на Москва. „ Руските разследващи служби не зачитат интернационалното право, етиката или даже човешкия живот в дейностите си в Европа. “

Представители на разузнаването настояват, че Европа е изправена пред непрекъсната битка за справяне с тези интервенции, които могат да бъдат смъртоносни, разрушителни и да посяват дезинформация.

„ Руското разузнаване е непрекъсната опасност за европейските страни “, сподели Анти Пелтари, шеф на Финландската работа за сигурност и разузнаване, Супо. „ Дейността му е на високо равнище съвсем от самото начало. “

Най-сензационният случай, излязъл на бял свят през последните месеци, се появи през април, когато Чешката република съобщи, че има доказателства, че. Твърденията провокираха политическа стихия сред Прага и Москва; Чешката република изгони десетки съветски дипломати и чиновници на посолството поради аферата. Русия публично класифицира Чехия като „ недружелюбна страна “, дружно със Съединени американски щати.

Скоро по-късно България, която към този момент един път е упреквала съветски жители в, съобщи, че в този момент също подозира ръката на Москва в поредност от гърмежи в хранилища за оръжие сред 2011 и 2020 година Прокурорите настояват, че опитът за ликвидиране и детонациите са свързани с чешкия случай.

Една от хипотезите - препоръчана от репортажи на проверяващия уебсайт Bellingcat - е, че гърмежите в Чешката република и България, както и отравянето на оръжейния търговец, са имали за цел да нарушат вероятния експорт на оръжия и муниции за Украйна.

Русия отхвърли тези изказвания, както и други разкрития за нейни шпиони в Европейски Съюз, което съгласно нея е част от напъните за омърсяване на репутацията на страната.

„ Поне към момента не сме упрекнати в убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд Австрийски ”, сподели през април външният министър Сергей Лавров, употребявайки комизъм в отговор на българския случай.

Тези отводи не стопяват леда със западните управляващи. Но случаите повдигнаха неуместни въпроси, изключително за столиците на Европейски Съюз, които от дълго време са домакини на забележителен брой съветски разузнавачи: Може ли Европейски Съюз да направи нещо, с цел да ограничи съветските интервенции на своя земя? Или просто би трябвало да се надяваме, че Путин ще промени позицията си?

Завръщане на Студената война?

Подходът на съветските оперативни чиновници има отзив от, когато Путин служи като сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Дрезден, тогава част от комунистическа Източна Германия. През руската ера Москва е известна с това, че употребява „ дейни ограничения “ в чужбина - вариращи от разпространяване на дезинформация и фалшификации до бойкот и убийства.

Политическият напредък на Путин оказа помощ да се внедрят шпиони в сърцето на властта, откакто съветските разследващи служби бяха отслабени през бурните години на 90-те.

Пелтари, началник на финландското разузнаване, сподели, че организацията му вижда актуалните съветски шпиони като реализатори на две съществени задания - да събират класифицирана информация и скрито да въздействат на непознати страни.

„ И двете са еднообразно значими задания за съветското разузнаване през днешния ден “, написа той в имейл.

Московските шпиони от дълго време се усещат като вкъщи си в европейските столици, като постоянно работят в огромни посолства, където, съгласно специалистите, до една трета от чиновниците са шпиони. Понастоящем има най-малко три съветски организации, работещи в чужбина: Федералната работа за сигурност (ФСБ) - главният правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Службата за външно разузнаване (СВР) и Службата за военно разузнаване ГРУ.

Преди чешките разкрития да станат обществено притежание, Прага беше известна като град с интензивно съветско разследващо наличие - известност като на Виена и Будапеща. Но съветските сътрудници са дейни по целия континент, от Ирландия до Балтика - и все по-често са на първите страници. Само от февруари до май тази година най-малко четири страни от Европейски Съюз - България, Германия, Италия и Полша - упрекнаха хора в опити за предаване на незаконна информация на Русия.

Томас Халденванг, началник на основната вътрешна разследваща организация на Германия, Федералната работа за отбрана на конституцията, сподели пред вестник „ Велт ам Зонтаг “ този месец, че съветската разследваща активност в Германия е достигнала равнищата от Студената война.

Русия има " цялостен боеприпас сътрудници ", които се пробват да осъществят контакт с лица, вземащи решения, предизвести той.

Прибалтийските страни са изключително гръмогласни по отношение на терзанията си по отношение на разследващите интервенции на Москва. Дариус Яунишкис, шеф на Департамента за държавна сигурност на Литва, съобщи, че съветските разследващи сътрудници постоянно са работили против задачите на Европейски Съюз и НАТО.

„ През последните няколко години обаче следим притеснителна наклонност, когато събирането на разследваща информация се трансформира в съвсем второстепенна задача на съветските разследващи служби “, сподели той в изказване за „ Политико “.

Сега, сподели Яунишкис, фокусът е повече върху ограничения като разлюляване на публичното мнение, поляризиране на европейското общество и осъществяване на атентати.

„ Силно сме загрижени от тази смяна “, сподели той.

Изместване на фокуса в шпионски пейзаж

Няколко фактора оказват помощ да се изясни по какъв начин интервенциите на Русия са станали по-видими през последните години: целите на Москва се променят; динамичността на властта в съветската разследваща общественост се променя; а Западът просто се усъвършенства в улавянето им. „ Кремъл реши всъщност, че това е политическа война със Запада - и по тази причина в прочут смисъл ще работи по-скоро съгласно това, което бихме могли да си представим като военновременни правила “, сподели Марк Галеоти, специалист по съветските разследващи служби и старши помощник в „ Royal United Services Institute “, английски мозъчен концерн.

Мислейки по този метод, „ вие се тревожите доста по-малко за евентуалните последствия и сте загрижени доста повече за това да не пропуснете евентуалните благоприятни условия “, сподели Галеоти.

Междувременно Путин стартира да разчита повече на брутализма в ГРУ.

През последните години съветският водач се „ разочарова от ФСБ “ и „ по-внимателен към това, което му дават военните “, сподели Андрей Солдатов, съветски проверяващ публицист, съавтор на няколко книги за съветските служби за сигурност.

ГРУ частично се състои от специфични сили, които „ не виждат разлика сред военно и спокойно време “, сподели Солдатов. Те са „ доста по-брутални “, добави той и „ по-склонни да поемат опасности “.

Западните държавни управления ГРУ в хакерска атака през 2015 година против Бундестага, в която имейл сметките на голям брой политици, в това число канцлера Ангела Меркел, бяха наранени. Съединени американски щати упрекнаха чиновници на ГРУ в осъществяване на акции за подводни удари и старания за хакване и приключване на информация преди изборите във Франция през 2017 година, ориентирани към партията на президента Еманюел Макрон и други политици.

ГРУ също беше упрекната в опит да проникне в Wi-Fi мрежата на основаната в Хага Организация за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) през 2018 година, само че холандската Служба за разузнаване и сигурност съобщи, че е осуетила опита за хакерска атака.

Служителите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин бяха упрекнати, че са направили отравяне благодарение на нервозен сътрудник „ Новичок “ в Солсбъри през 2018 година, ориентирано към съветския беглец Сергей Скрипал. Чешките управляващи също по този начин допускат, че двамата мъже са свързани с гърмежите през 2014 година в страната.

Германия упрекна съветските държавни организации в организирането на убийството през 2019 година на някогашен пълководец на чеченски бунтовници, който бе прострелян измежду бял ден в берлински парк.

В ерата на обществените медии, камерите за наблюдаване и мобилните телефони, за сътрудниците става доста по-трудно да прикрият следите си. Освен това някои държавни управления по-отчетливо сигнализират обществеността, когато разкрият тайната ръка на Москва.

Това, което се промени през последните години, е способността на западните служби и проверяващите публицисти да откриват злокачествените дейности на Кремъл, тъй че да могат да припишат тези дейности на съветските специфични служби и да ги държат виновни “, сподели Синисалу, началник на естонското разузнаване.

„ Елитът на Кремъл към този момент не съумява да прикрие, че употребява незаконни способи и тактики, с цел да реализира своите политически упоритости, без значение дали против други страни или личния си народ “, добави той.

Различия в Европейски Съюз

Въпреки че има необятно единодушие сред западните държавни управления и разследващите организации, че нападателната тактичност на Русия съставлява проблем, това не значи, че те са единни по отношение на това по какъв начин да реагират. Някои страни, като Нидерландия, избират координиране, когато разкрият съветска активност. Други избират да вземат решение проблемите безшумно или въобще да не го вършат. Правителството на Унгария да вземем за пример поддържа другарски връзки с Кремъл и е подложено на критика за това, че си затваря очите за някои съветски разследващи действия в нейните граници. Когато Чешката република излезе обществено с изказванията си за гърмежите на складовете за муниции, реакцията в цяла Европа беше значително риторична. Словакия, Румъния и балтийските страни изгониха дипломати в символ на взаимност, а България експулсира посланик поради личните си подозрителни детонации. Но доста други страни останаха с туитове и известия в пресата.

Някои се питат даже дали дейности, които наподобяват съществени, като всеобщото експулсиране на дипломати, обвинени в шпионаж, имат огромно влияние.

Изгонването на дипломати е „ метод за изпращане на известие от 20-ти век, само че не е толкоз ефикасен в този момент, тъй като не живеем в тези дни “, сподели Алина Полякова, президент на Центъра за разбор на европейската политика. Експулсирането „ има за цел да подкопае способността на Русия да шпионира и да събира информация “, добави тя, само че в цифровата епоха, да имаш хора на място е „ по-малко притеснително “.
 ГРУ - скритият коз в съветската политика за очистване на предатели ГРУ - скритият коз в съветската политика за очистване на предатели
Два поразителни обстоятелството от чешкото следствие за ролята на Главно разследващо ръководство (ГРУ) в детонациите на хранилища за арсенал...

Други споделят, че в някои случаи си коства да се оставят оперативните служащи да останат в Европейски Съюз - и да се наблюдават деликатно.

„ Ако имате запаси, можете да си позволите да играете игри, позволявайки на шпионите да продължат с интервенциите си и да въздействат на това, което могат да открият, като по този метод ги заблуждавате и/или събирате информация за техните оперативни ползи “, сподели някогашен чиновник на разузнаването от района на Централна и Източна Европа. „ Понякога обаче просто не можете да си позволите десетки хора да работят по едно дело. Така че за всеки обособен случай би трябвало да решите дали е по-добрият вид да ги уведомите, че са обект на следствие, правейки работата им невъзможна. "

Служителите на разузнаването настояват, че обменът на информация и координацията сред европейските служби се е нараснал през последните години и това им е помогнало да наблюдават съветските оперативни чиновници.

Яунишкис, литовският началник по сигурността, назова членовете на Европейски Съюз и НАТО „ все по-осъзнати “ за съветските закани.

Европейски Съюз наложи наказания против доста членове на ГРУ в отговор на хакерството в Бундестага, делото за отравяне на Скрипал в Обединеното кралство и опита за хакерска атака на ОЗХО в Хага. Но Европейският съюз като цяло към момента не е дефинирал явен общ отговор, който би разтревожил Русия.

Нов проект за връзките с Русия, показан тази седмица от ръководителя на външната политика Жозеп Борел, получи леден банкет от дипломатите от Европейски Съюз в Брюксел, които обявиха, че е прекомерно мек и липсват практични насоки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР