Лидери от Прешевската долина - събирателно наименование за общини в

...
Лидери от Прешевската долина - събирателно наименование за общини в
Коментари Харесай

Албанците в южна Сърбия създадоха в Тирана единна листа за изборите

Лидери от Прешевската котловина - събирателно название за общини в Южна Сърбия, близо до непризнатото от Белград Косово - подписаха в Тирана съглашение за листи с кандидати-депутати на изборите в Сърбия тази пролет.

Това оповестиха албанското издание Albanian Daily News и основаният в Северно Косово уебсайт KosSev.

Изготвянето на единна листа на албанците в общините Прешево, Буяновац и Медведжа (в две от които живеят най-вече етнически албанци) стана благодарение на албанския външен министър Гент Цакай. " Коссев " го цитира с думите, че за него е било " наслаждение " да посредничи в правенето на съглашението за обща изборна листа, с която албанците да се борят за места.

Ролята на Тирана няма да се гледа с положително око в Белград, където анализатори в миналото предупреждаваха, че Прешевската котловина основава риск от " второ Косово ". От друга страна, напомня " Коссев ", и сръбската столица съгласува дейностите на косовските сърби и " всички огромни политически решения " на " Сръбска листа " се взимат в Белград.

Организацията се споделя " Албанска демократична самодейност - Обединена котловина ". Според Цакай листата ще има " незаменима функзия в повдигането на необятен набор от въпроси " пред албанците в Прешевската котловина - от образованието на албански до " потребление на националните знаци " и по-широко наличие в държавните институции.

Политиката на Тирана към Сърбия и Косово е белязана от несъгласия съгласно някои наблюдаващи. Между нея и Прищина породи напрежение поради поддръжката за съглашение, което би довело до замяна на територии сред Сърбия и Косово като част от регулирането на спора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР